Рано тази сутрин Специализираната прокуратура и МВР влязоха в Комисията по хазарта (ДКХ). Претърсвания текат и на различни частни адреси. 

При нова акция на полицията и прокуратурата в Комисията по хазарта днес 16 души са задържани по закона за МВР, в това число и председателят на Комисията Александър Георгиев. 

Отвежданите бяха качени в цивилни автомобили, като повечето от тях отказаха да коментират какво се случва. Само един от тях каза, че нищо не е направил. Тодор Марков, който отговаря за контрола в Комисията каза, че не се притеснява, че ще бъде задържан.

Георгиев оглави комисията през април 2019 г., а преди това бе началник в НАП. Преди около седмица финансовият министър Владислав Горанов, анонсирайки идеята си за законови промени и превръщането на комисията по хазарта в агенция - с цел ясна отговорност, допусна, че Георгиев може да остане начело и след това. 

Акцията в ДКХ е втора поред в рамките на месеца. Миналата седмица Агенцията за държавна финансова инспекция излезе с доклад, че Комисията по хазарта е таксувала по различен начин държавни и частни оператори. Тогава премиерът Бойко Борисов се закани, че ако това е вярно - много хора ще имат проблеми.

Днес спецакция се провежда и в офисите на Васил Божков. Претърсвания има на ул. "Московска" – на този адрес е сградата на "Нове Холдинг". Бизнесменът е от засегнатите страни в доклада на АДФИ, като собственик на частна лотария. Засилено полицейско присъствие има и пред офис на "Националната лотария" на ул. „Фритьоф Нансен“. 

По непотвърдена информация се проверяват и други адреси, в това число и бивша резиденция на Тодор Живков в парк Витоша, ползвана от бизнесмена. Официални данни от МВР за акциите на тези адреси няма