Палестинският президент Махмуд Абас отхвърли плана за мир за Близкия изток, предложен по-рано днес от Доналд Тръмп, като го определи за конспирация и настоя, че "правата на палестинския народ не са за продан", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Казвам на Тръмп и на Нетаняху: Ерусалим не е за продан, нашите права не са за продан и не могат да бъдат обект на пазарлъци. И вашата сделка, тази конспирация, няма да мине", заяви Абас.

Изявлението му бе излъчвано по телевизията.

Абас каза това след среща в Рамала с представители на различните палестински групировки, в това число и ислямисткото движение Хамас, което вече отхвърли американския план.

"Нито един палестинец не може да приеме една независима държава без Ерусалим за столица", допълни Абас. "Немислимо е за което и да е дете, арабско или палестинско, да приеме идеята Ерусалим да не е столица на една палестинска държава", повтори той като реакция на предложението на Тръмп "Ерусалим да стане неделима столица от Израел", отбелязва Франс прес.

Организацията за освобождение на Палестина пък подчерта, че американският план първо трябва да признае международните закони, за да се постигне мир, предаде ДПА.

"Вместо това планът признава незаконното колонизиране и анексиране от Израел на окупирани земи, принадлежащи на палестинската държава", се казва в изявление на отдела по преговорните въпроси на палестинската организация.

Според палестинската новинарска агенция Уафа стотици палестинци вече протестират срещу плана в градове на Западния бряг. Демонстрантите казват, че американският план цели да сложи край на палестинската кауза.

ТАСС съобщава, че Абас е провел и телефонен разговор с лидера на Хамас Исмаил Хания, като двамата са обсъдили съвместни стъпки за противодействие на план на Тръмп. След разговора Абас каза, че и неговото движение Фатах и Хамас отхвърлят "сделката на века" на Тръмп. Хания каза, че Хамас и Фатах сега са в "един окоп" и ще защитават националното единство.

Абас изрази готовност да води преговори с Израел под патронажа на "квартета" международни посредници" /Русия, САЩ, ООН и ЕС/, предаде ТАСС.

"Ние сме съгласни на преговори с Израел под егидата на "четворката", заяви Абас по националната телевизия, като същевременно отхвърли едностранно посредничество на САЩ. "Ние приемаме преговори на основата на международните закони, и няма да приемем само Вашингтон за посредник в мирния процес в Близкия изток", добави палестинският президент.

ЕС

Шефът на дипломацията на ЕС Жозеп Борел заяви, че инициативата на американския президент Доналд Тръмп за Близкия изток дава възможност да бъдат подновени спешно необходимите усилия за постигане на договорено и осъществимо решение на израелско-палестинския конфликт, предаде Асошиейтед прес.

ЕС ще проучи и оцени направените предложения, се казва в изявление на Борел. В него се подчертава, че ЕС е привърженик на постигнато чрез преговори и "жизнеспособно решение за съществуване на две държави, което взима предвид законните стремежи и на палестинците, и на израелците, зачитайки всички съответни резолюции на ООН и международно договорени параметри".

ООН

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че ООН продължава да е готова да помага на Израел и палестинците да договорят мир на базата на резолюциите на ООН, международното право и двустранни споразумения, съобщиха осведомителните агенции.

Това се казва в изявление на говорителя на генералния секретар Стефан Дюжарик след представянето на плана на американския президент Доналд Тръмп за уреждане на конфликта в Близкия изток.

ООН е за осъществяването на визията за две държави, "живеещи една до друга в мир и сигурност" и въз основа на границите от преди 1967 г., каза представителят на Гутериш.

Резолюциите на ООН определят всички израелски селища на Западния бряг като незаконни и призовават за намиране на решение на конфликта въз основа на границите от преди арабско-израелската война от 1967 г. и договорена размяна на земи, припомня Асошиейтед прес.

Турция

Турското външно министерство остро осъди предложения от президента на САЩ план за уреждане на израелско-палестинския конфликт, предаде ТАСС.

"Така нареченият от САЩ мирен план е мъртвороден. Той е план за анексия, целящ узурпиране на палестински земи и унищожаване (на идеята за съвместно съществуване) на две държави. Народът на Палестина и неговата земя не могат да бъдат купени за пари", се посочва в комюнике на министерството.

Йордания

Йордания заяви днес, че е против всякакви едностранни израелски мерки, в това число и "анексиране на палестински земи", предадоха световните агенции, като цитираха йорданския външен министър Айман ас Сафади.

Ас Сафади предупреди, че "едностранни израелски мерки, като анексиране на палестински земи, изграждане и разширяване на незаконни еврейски селища на окупирани палестински земи и незаконно присвояване на светите места в Ерусалим ще имат опасни последици".

Министърът подчерта, че Йордания иска реален, справедлив, траен и всеобхватен мир, който ще бъде приет от народа. Той повтори ангажимента на страната си за решение с две държави на конфликта, при което ще бъде създадена палестинска държава в границите от 1967 г., така че да се гарантира сигурност на всички страни.

Същевременно десетки протестиращи се събраха пред посолството на САЩ в йорданската столица Аман, за да изразят несъгласието си с плана на Доналд Тръмп. Те скандираха "Ние няма да признаем Израел" и "Не на нормализацията".

Йордания подписа мирен договор с Израел през 1994 г. и така стана втората арабска страна, която го направи след Египет, припомня ДПА.

Иран

Предложеният от американския президент мирен план за уреждане на израелско-палестинския конфликт е "кошмар за мира и региона", написа в Туитър иранският министър на външните работи Джавад Зариф, предаде ТАСС. Той изрази надежда, че американската инициатива ще прозвучи като сигнал за тревога за всички мюсюлмани и ще ги накара да се обединят.

Говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави заяви, че е готов да се противопостави на плана на Тръмп, който нарече "заговор", заплашващ цялата мюсюлманска общност. От гледна точка на Иран проблемът с Палестина е най-важният за ислямския свят, каза той.

Срещу плана на Тръмп се обяви и подкрепяната от Иран ливанска групировка Хизбула, предаде Ройтерс. Групировката каза, че предложението на американския президент нарушава правата на палестинците, отнема им правото да се завърнат в своите земи и обвини някои арабски държави, че са съучастници в тази "позорна сделка", която вреди на региона.

Великобритания и Египет

Великобритания призовава Израел и палестинските лидери безпристрастно да обмислят американския план за мир в Близкия изток, предаде Ройтерс, цитирайки британския външен министър Доминик Рааб.

Американският президент Доналд Тръмп предложи създаването на палестинска държава със столица в Източен Ерусалим. Планът предвижда САЩ да признаят израелските селища на Западния бряг, а в замяна Израел ще се съгласи да замрази за четири години строежа на нови селища, докато се преговаря за създаването на палестинска държава.

"Ясно е, че това е сериозно предложение, плод на много време и много усилия", се казва в изявление на Рааб. "Единствено лидерите на Израел и на палестинските територии могат да решат дали тези предложение ще отговорят на нуждите и стремежите на хората, които те представляват. Ние ги насърчаваме задълбочено и безпристрастно да обмислят тези планове, да проучат дали те биха могли да се окажат първа стъпка по пътя към подновяване на преговорите", заяви той.

Египетското министерство на външните работи също прикани Израел и палестинците внимателно са обмислят плана на Тръмп, предаде ДПА. Египет оценява продължителните усилия на американската администрация да постигне "всеобхватно и справедливо уреждане на палестинския въпрос", се посочва в съобщение на министерството.

В него се призовават страните да "отворят канали за диалог" и под егидата на САЩ да подновят преговорите.

Египет бе първата страна, която през 1979 г. подписа мирен договор с Израел, отбелязва ДПА.

Посланикът на Обединените арабски емирства във Вашингтон заяви, че страната му вярва, че с подкрепата на международната общност палестинците и израелците могат да постигнат траен мир и истинско съвместно съществуване, съобщи Ройтерс.

Франция и Арабската лига

Франция настоя за решение с две държави, отговарящо на международното право, след обявения вчера от президента на САЩ Доналд Тръмп мирен план за Близкия изток, предаде Франс прес.

Париж изразява убеждението си, че решението с две държави, в съответствие с международното право и международно приетите параметри, е необходимо за установяване на справедлив и траен мир в Близкия изток", се казва в изявление на френското външно министерство.

Генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гаит заяви, че на първо четене планът на Тръмп лишава палестинците от много техни законни права, предаде Ройтерс.
Все пак Арабската лига внимателно проучва американския план. Отворени сме за всякакви сериозни усилия за постигане на мир, добави той.