Ресторантьори, хотелиери и множество представители на малкия и среден бизнес излязоха днес на протест пред Народното събрание, въпреки че искането им за отлагане на спорната наредба за касовите апарати вчера бе чуто от правителството. Стигна се обаче до размирици, след като лица пробиха полицейски кордон и блокираха движението по бул. "Цар Освободител" .

Имало е сблъсъци с органите на реда.

Сред протеста на ресторантьорите обаче има и представители на варненската партия "Възраждане" на Костадин Костадинов и протестиращите браншовици се разграничиха от тях.

"Българската асоциация на заведенията категорично се разграничава от политическите искания на партия "Възраждане", изразени по време на протеста на малкия и среден бизнес пред Народното събрание. Представители на тази или която и да било партия не са канени на протеста, не са участвали в организацията му и смятаме, че нямат място там.

За пореден път заявяваме, че ние не сме ангажирани политически и нямаме политически искания! За нас е важно единствено да защитаваме правата на българския бизнес! Ние не търсим конфронтация, а решаване на възникналите проблеми и няма да позволим да бъдем употребени от каквито и да било политически интереси!", посочиха от БАЗ.

Преди два дни Костадинов и хората му бяха в основата на опитите да се влезе със сила в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Протестът на варненската партия бе заради пернишкото безводие. Бе разбита вратата на министерството, двама полицаи пострадаха след удари. Униформените пък отвърнаха с лютив спрей, което бе обявено от "Възраждане" за полицейски произвол

Причината за протестите на малкия и среден бизнес е спорната Наредба Н-18, с която се въвеждат нови правила за софтуерите за продажба и касовите апарати в заведенията. Според нея те трябва да бъдат свързани с НАП. Ресторантьорите смятат, че така се създават предпоставки за репресии от страна на данъчните.

Вчера финансовият министър Владислав Горанов обяви, че влизането в сила на наредбата се отлага с шест месеца за прецизиране. Тогава беше съобщено и че планираните за днес протести се отлагат. 

Очевидно обаче някои от недоволните собственици на бизнеси са решила да излязат на демонстрацията.

"Българската асоциация на заведенията оттегли готовността си за протест на днешния ден. Държим обаче да подчертаем, че всеки наш член може свободно да изразява мнението си, включително чрез протестни действия, каквито има и в момента", се посочва по повода още в съобщението на БАЗ.

Протестът потегли в посока Министерски съвет. А малко преди 15 часа блокираха и "Орлов мост".