Единна народна партия (ЕНП) внесе днес сигнал в Специализираната прокуратура за организирана престъпна група, в която участва и... главният прокурор Иван Гешев. Поводът - незаконно разпространение на данни от специални разузнавателни средства - записите, с участието на държавния глава Румен Радев, които обвинението вчера публикува и като аудиофайл, и като текстови.

Както е известно, става въпрос за "закачане" на мобилния телефон на командващия ВВС ген. майор Цанко Стойков, който наследи Румен Радев, след като вторият стана държавен глава. Покрай подлушването на Стойков, от обвинението се натъкнали на разговори с посочен като "неустановен с категоричност мъж, който вероятно е президентът на Република България". Двамата обсъждат стар казус - проверката на КПКОНПИ от миналата година за конфликт на интереси на Радев по отношение на настоящата му съпруга - но много назад във времето - когато двамата работят във ВВС. КПКОНПИ излезе тогава с решение, че няма открит конфликт на интереси.

"Във връзка с публикуваните от прокуратурата записи на държавния глава на Република България, се обръщаме към Специализираната прокуратура със сигнал за наличие на организирана престъпна група (ОПГ). Според добилите известност факти, тя включва наблюдаващия прокурор, главния прокурор на България и неизвестни лица", посочват сега от партията.

И припомнят, че според чл.132 (1) на Конституцията при осъществяване на съдебната власт съдиите, прокурорите и следователите не носят наказателна и гражданска отговорност при техните служебни действия и за постановените от тях актове, освен ако извършеното е умишлено престъпление от общ характер.

След което се посочват и конкретните текстове от Наказателния кодекс, с които се указва какво е наказанието за използване на данните от СРС не по предназначение:

Чл.145а.(1). Който използва информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до петстотин лева.

(2). Когато деянието е извършено от длъжностно лице, което е придобило информацията или тя му е станала известна в кръга на неговата служба, наказанието е лишаване от свобода от една до пет години и глоба до пет хиляди лева.

(3). В случаите по предходната алинея съдът може да постанови лишаване от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7.

"Очакваме органите на Специализираната прокуратура да подходят отговорно към подадения сигнал. В противен случай, като политическа организация, ще потърсим правата си на свободни граждани по друг начин", заявяват в заключение от ЕНП.

Подобен текст има и в Закона за специалните разузнавателни средства: чл. 32. Резултатите, получени чрез специални разузнавателни средства, не могат да бъдат използвани за друго освен за предотвратяване, разкриване и доказване на престъпления и за защита на националната сигурност при условията и по реда, посочени в закона.

До момента от държавното обвинение не са обяснили какво престъпление предотвратяват с публикуването на записите, или как с това защитават националната сигурност. Самите СРС пък бяха оповестени ден, след като Иван Гешев изпрати искане до Конституционния съд за тълкуване на текстовете в основния закон, които касаят имунитета на президента. 

Днес и от левицата обявиха, че с разпространяването на СРС се нарушават закони. Такова изказване направи и адвокат Даниела Доковска пред "Дневник":

"Материали по разследването могат да се разгласяват с разрешение на прокурора, но не и когато разгласяването им представлява престъпление. Прокурорът не може да разрешава да се извърши деяние, което законодателят е въздигнал в престъпление."

Гешев пък отрече прокуратурата да е пускала СРС-та. Било нещо друго:

"Не са СРС-та. В смисъл, че това е постановление за спиране, извадки от него, за които има разрешение от наблюдаващия прокурор"

Миналата година пък лекарят от Горна Оряховица Михаил Милатович осъди окончателно прокуратурата заради разпространените от парламентарната трибуна от тогавашния министър Цветан Цветанов данни от подслушвани разговори. Случаят стана известен като бебето във фризера, като с четенето на СРС тогава лекарите от горнооряховската болница бяха набедени за убийци.