Руският държавен глава да се нарича "върховен ръководител" (верховный правитель). Такава идея е постъпила в работната група, която пише черновата на конституционните промени, предложени от президента Владимир Путин, съобщава ТАСС.

Самият той "не мисли нищо" за тази идея, казва пред агенцията му говорителят му Дмитрий Песков.

"Засега всичко това върви в режим на дискусии, това е нова инициатива. Президентът Путин не мисли нищо за това", каза Песков. „По време на дискусията, по време на работата на тази комисия (работната група за изготвяне на измененията на Конституцията - б.р.), има много предложения и това всъщност е целта на дискусията - да се съберат мнения“.

Агенцията припомня, че за "върховен ръководител" навремето е настоявал ултранационалистът Владимир Жириновски, защото според него Русия трябвало да се освободи от чуждите заемки в политическия си речник - като например президент.

При Путин обаче формулировката може да придобие друго съдържание. Предложенията му за конституционни промени, които той неотдавна очерта в основни линии, предполагат увеличаването на правомощията на парламента и на правителството за сметка на президентските и създаването на нов орган, с неясни засега власт и функции - Държавен съвет.

Медии и наблюдатели предположиха, че Путин, чийто последен мандат изтича през 2024 г., иска или да стане негов председател, или министър-председател. По този начин той може да остане фактическият силен човек в Русия, независимо от това кой би заел досегашните върхови постове в страната след края на неговия мандат.