"Записи от специални разузнавателни средства не могат и не бива да бъдат използвани от прокуратурата като от кафява медия."

Това коментира в профила си във фейсбук евродепутатът Радан Кънев, който е и адвокат.

Поводът: разпространените вчера от прокуратурата данни, събрани със СРС - записите, с участието на държавния глава Румен Радев. Те бяха публикувани от държавното обвинение и като аудиофайл, и като текстови. Това пък се случи, след като главният прокурор Иван Гешев изпрати искане до Конституционния съд за тълкуване на текстовете в основния закон, които касаят имунитета на президента. 

"Опасността от институционално напрежение беше очевидна при избора на г-н Гешев. Днес вече в България се води война, в която правозащитните институции се използват за недостоен черен PR", посочва Кънев.

И допълва, че "това е огромен риск за стабилността на държавата и сигурността на всеки гражданин".

"Институционалната криза е среда, в която процъфтяват беззаконието, мафията, произволът. И всеки, който предизвиква тази криза, обслужва беззаконието", допълва Кънев. "Не е въпросът дали харесваме или одобряваме президента Радев. Въпросът е, че президентската институция не може и не бива да бъде нападана по този жалък начин. Че записи от СРС не могат и не бива да бъдат използвани от прокуратурата като от кафява медия. И преди всичко – че дебатът за промяната на Конституцията и мястото на прокуратурата трябва да се засили и да се ускори, за да бъдат такива институционални войни невъзможни", посова в заключение евродепутатът.