Въпроси на тема "какво се случва с БСП", сред които "в ръководните органи на партията да нямат място хора, зависими от частни, корпоративни или чужди на българските национални интереси" и "дали прекият избор на лидер ще доведе до повече демокрация или до повече власт", поставиха днес членове на Националния съвет на импровизиран брифинг в кафенето на "Позитано" 20.

Сред тях са популярни лица на левицата отпреди Корнелия Нинова да я оглави и да се въведат ограниченията за мандати на изборни длъжности - юристът Янаки Стоилов, бившият транспортен министър Петър Мутафчиев, бившият регионален министър и бивш кмет на Благоевград Костадин Паскалев, Донка Михайлова. Минаващите за "опозиционери" в партията са изпратили писмо до членовете на пленума и ръководството на БСП, в което настояват за дискусия по поставените теми, финален етап на която да е предстоящият 50-и конгрес на БСП.

През април ще се избира за първи път и лидер с пряк вот от членовете на партията - промяна в устава, предложена от Нинова и приета. Социалистите уточниха, че поставят разговора първо пред партията (изпращайки писмо преди следващо заседание на пленума, макар да го направиха публично - б.р.) Това се случва в края на кампанията по номинации на кандидати за лидер, които да се явят на прекия вот. Номинации засега имат освен Корнелия Нинова, и Кирил Добрев, и Красимир Янков, и Паскалев - според публикации от местните сбирки на левицата. Срокът изтича с края на месеца.

Първи исканията в писмото представи Янаки Стоилов. По думите му "под въпрос е бъдещето на БСП" и дискусия е нужна по 3 теми - за самата БСП, за приоритетните в политиката на партията, които да представи на обществото, за устава на БСП. Под въпрос беше поставено това дали щом се се върви към "демокрация" в рамките на левицата, не трябва освен лидерът, и местните водачи на партията, и кандидатите за депутати, кметове, евродепутати да се избират пряко от всички членове. За което е нужда дискусия по устава на формацията. "Тогава можем да говорим за радикална демократизация на БСП", заяви той.

Именно в тази част от изложението на исканията стана дума за "зависими хора" по върховете в левицата. 

На въпрос кои са тези хора и от какво точно са зависими, както и кои са конкретните поводи за предупреждението, социалистите не въздържаха от отговор с имена. Костадин Паскалев обаче заяви: 

"Вижте гласуванията на депутати от БСП - и за главен прокурор, и за КПКОНПИ, и не само."

По думите му е видимо, че става дума или за зависимости, или за страх, или за липса на политика от ръководството на БСП. А всички "се правят на ощипани". По повод зависимостите Паскалев реагира още с въпроса "Не ви ли прави впечатление, че неща, които се случват, са по внушение от друга държава". Покрай текущите събития в държавата се върна и към 2001 г., когато Бойко Борисов става главен секретар на МВР, питайки тогава Васил Божков не се ли е занимавал с хазарт, или от колко години Владислав Горанов е министър на финансите, че сега избухва темата с арести и нарушения около Васил Божков. 

Петър Мутафчиев, който говори за устава за избор на ново ръководство, коментира и, че сега за председател на партията може да се кандидатура всеки, който има 8 години партиен стаж и 4 години като член на Националния съвет, а в същото време в него има текст, в който се казва, че всеки член на партията може да бъде предлаган и избиран.

Референдум за еврото, край на плоския данък 

Сред политическите тези, които се поставят за дискусия в БСП от говорителите днес са провеждането на референдум за влизане на България в еврозоната, връщане на прогресивния данък, като ставките подлежат на конкретни сметки, въвеждане на единна система за заплащане в бюджетната сфера - защото в момента в различните институции работещите получават много различни заплати. 

Трите най-важни приоритета трябва да са демография, екология и енергетика, декларираха още авторите на писмото до Националния съвет на БСП.

Настоява се още за отделяне на определен процент от БВП всяка година не само за отбрана (според ангажимента към НАТО разходите трябва да са 2% от БВП годишно - б.р), а и за наука, за образование, за здравеопазване. Следващата мярка, която трябва да защитава БСП, е изравняване на пенсиите с официалния праг на бедност в държавата, стана ясно от думите на Паскалев, Стоилов и Мутафчиев. 

В частта "демография" като мерки бяха изброени семейно подоходно облагане и стимули за дете, както и жилищна политика за младите хора.

Костадин Паскалев два пъти говори и за "отказ от военни ангажименти" към други страни, макар да не обясни какво точно има предвид. Каза само, че "премиерът така и не отговори какви ангажименти са приети при посещението му в Белия дом".

Под писмото до пленума на БСП са се подписали социалистите: Янаки Стоилов, Петър Мутафчиев, Костадин Паскалев, Донка Михайлова, Венелин Узунов, Красимир Мирев, Ваня Добрева, Лъчезар Костов, Димитър Генчев, Емил Костадинов, Ана Пиринска, Валентин Ламбев, Боян Ангелов, Явор Гечев, Емил Райнов, Павел Писарев, Тодор Канев, Костадин Арнаудов, Борис Борисов и Николай Николов.