"Опасявам се да се върна в България.

"Чувствам се застрашен за живота си. Ако се върна, сигурно ще ме арестуват веднага и какво ще стане в ареста - не знам. Това е репресия, не живеем в нормална правова държава.

Мислех да се върна в България, когато ме повикат, но след вчерашните изявления на прокурор Иван Гешев се опасявам..."

Това каза бизнесменът Васил Божков по телефона в ефира на бТВ, след като вчера главният прокурор обяви, че срещу него са повдигнати 7 обвинения, а самият той е обявен за общодържавно и международно издирване. Сред обвиненията са за организиране на престъпна група, изнудване, принуда, опит за подкуп на длъжностно лице и т.н., заяви обвинител №1. 

 
"Заминах за чужбина по работа, не се укривам - стоя си в чужбина", каза още бизнесменът.
 

И днес, както и вчера преди да му бъдат повдигнати обвинения задочно, Васил Божков, който е достъпен на мобилния си телефон за медиите, заяви, че не са го търсили от прокуратурата. По думите му вчера е била арестувана и жена му, а къде е тя сега - няма информация. Претърсванията в дома му продължавали и днес.

"Живеем във време като във времето на Гьобелс, прокуратурата прави пропаганда", каза още бизнесменът и се зачуди какво си представят разследващите, че ще намерят като документация в 13 офиса на компании, което да доказва изброените престъпления, които отрече. Отрече и да познава или да е контактувал с представители на Държавната комисия по хазарта (където вчера също имаше арести, а днес предстои да се разбере на кого и дали ще бъдат повдигнати обвинения - б.р.).

Божков отрече всички от тях, а по адрес на главния прокурор заяви, че "вероятно познава наказателното право, но да прочете търговското". 

По отношение на твърденията на държавата, че "Национална лотария" не е платила огромни суми към бюджета, Божков припомни, че фирмите му не са нарушли нито един закон, а ако държавата има претенции - те се предявяват с актове, актове се обжалват пред съд и т.н. 

"Таксата (за компаниите и за хазартни игри - б.р.) се определя от органа, който поддържа услугата. Къде е вината на компанията тук?"

"Ако Гешев иска да търси престъпници - нека се огледа по-високо от Комисията по хазарта", заяви бизнесменът, а на въпрос какво значи по-високо, продължи - "Кой е над комисията - министърът, кой е над министъра - министър-председателят?! Защото, ако има виновни, а според мен няма, те са там."

Божков каза още, че се намира в държава на Балканите, но не в Сърбия. На въпрос какво ще се случи с "Левски", заяви, че ако има възможност - клубът ще е добре. Дали ще има възможност е друг въпрос. 

Очаквайте подробности