Васил Божков вече официално е обявен от прокуратурата за лидер на организирана престъпна група, включваща него, 3-ма негови приближеви и бившия шеф на комисията по хазарта Огнемир Митев. Според държавното обвинение от 2014 г. групата се е занимавала "с множество тежки умишлени престъпления" - изнудване, данъчни и длъжностни престъпления, както и подкупи.

"Липсва огромната сума от половин милиард лева, която представлява коледна надбавка на всеки пенсионер за 10 години", каза днес говорителката на главния прокурор Сийка Милева на общ брифинг, свикан с МВР и Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ). Всъщност още вчера Иван Гешев конкретизира "липсата" на 559 млн. лв.

От думите на председателя на АДФИ Георги Начев се разбра, че става въпрос за несъбрани такси на базата на различния начин на изчисляване на налозите, които е трябвало да дават лотарийните игри. А не за неплатени данъци. (Не е известно как такси ще се съберат със задна дата.) Към другите обвинения на бандата бе споменато още "пране на пари", но не и данъчни престъпления. Митев единствен ще отговаря и за престъпление по служба - по чл. 282 от НК.

Според АДФИ едни и същи видове игри сас е облагали с 15 % върху стойността на направените залози, а в случая с Божгков - с 20% върху стойността на получените комисионни.

"За твърдените видове игри законодателят изрично е посочил, че се събира 15 на сто от стойността на всички залози", подчерта Начев.

По думите му, от Държавната комисия по хазарта (ДКС) не са предоставени данни да са извършвали проверки за определяне не дължимата държавна такса. Не е установено от Комисията да е реализирана и административно-наказателна отговорност, което еименно тяхна задача.

Именно така в държавиня бюджет не е постъпил посоченият половин милиард лева, обобщават разследващите. На поставен журналистически въпрос бе отговорено - че установеният "чадър" е само от ДКХ и няма никакви данни за участници от по-високо ниво.

(В интервю за бТВ тази сутрин самият Божков каза: "Ако Гешев иска да търси престъпници - нека се огледа по-високо от Комисията по хазарта. Кой е над комисията - министърът, кой е над министъра - министър-председателят?! Защото, ако има виновни, а според мен няма, те са там.")

Затова пък е установено, че Божков бил предлагал по 10 хил. лв. на ден на служител на ДКХ - но с цел да се отнемат лицензи на конкуренти в хазарта. Този подкуп е бил отказан.

По много интересна тема повдигна завесата вътрешният министър Младен Маринов.

"Иззети са културни и исторически ценности - предмети, които изискват да бъдат иззети по специален начин. Затова са привлечени и експерти от Министерството на културата. Операцията премина добре", оцени в резюме Маринов.

На уточняващ въпрос на Клуб Z в рамките на каква необходимост са събрани ценностите на един от най-известните колекционери в България, стана ясно, че са иззети в рамките не на запор от КПКОНПИ, а на обичайното "претърсване и изземване". "Още повече, че става въпрос за престъпления, за които законодателят е предвидил и конфискация на половината имущество", обясни превантивните действия наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов.

Сийка Милева допълни, че става въпрос за "множество картини, които имат белези на културни ценности" в жилище, обитавано от Божков. От казино пък са иззети 400 000 лв. От думите ѝ се разбра още, че жена му не е сред арестуваните - при нея са извършвани претърсвания и изземвания. 

Наблюдаващият прокурор Фердинандов каза още, че към досъдебното производство срещу президента на "Нове холдинг" е приобщено и друго разследване: те установили, че капиталът на някои от  дружествата му не бил достатъчен, за да могат да бъдат изплащани в пълен размер печалбите, които се твърди, че хората реализират.

"Както и се съдържат данни, че лицата, които се афишират в публичното пространство, всъщност действително голяма част от тези лица не съществуват реално", каза наблюдаващият прокурор.

На журналистически въпрос как ще коментира градската легенда, че печалбите от лотарийните игри не са реални, Фердинандов отговори:

"Не е градска легенда, след като го казва наблюдаващият прокурор".

От брифинга стана ясно още, че четиримата от 5-членната ОПГ са зад граница в неизвестност, в ареста е само Огнемир Митев с мярка за 72 ч. Но после ще му бъде поискана постоянна.

По темата с 19-те лица, за които вчера бе съобщено, че са задържани за 24 часа, продължавало да се работи.

Цялата пресконференция протече на фона на видео, на което без прекъсване се въртят изгледи от резиденцията на Божков във Витоша, виждат се също така статуетки, картини и всевъзможни елементи от луксозния интериор.