С думите „Ще накажем виновните, ако има такива“ и „Убедени сме, че ще ги смажем“ премиерът Бойко Борисов се зарече да спре и разкрие отговорните за нелегалния внос на боклук в България. Обещанието му беше направено в присъствието на италианския премиер Джудзепе Конте, който гостува в София. 

По време на съвместна пресконференция и Борисов, и Конте отбелязаха, че двете страни започват съвместно разследване - вече е било разпоредено на вътрешните министри, а след това ще бъдат включени и магистрати.

Заявката на премиерите идва часове, след като бяха открити нови 102 контейнера с италиански боклук на пристанище Варна-запад. Районната прокуратура вече е започнала проверки. Известно е, че фирмата, която е изпратила италианския боклук, отново е същата - "Дентиче пантелоне" от град Салерно. И получателят на товара е същият -  "Блацион" ООД, която е регистрирана в София. В България прокуратурата вече започна проверки по всички сигнали за незаконни отпадъци. 

„Да бъдат прекъснати всички нелегални превози на отпадъци. Това, което се случва, е тревожно. Да има по-тясна връзка между съдебните власти. Не бива да се допускат нелегални превози на отпадъчни вещества. Нашите страни искат да живеят в чиста околна среда – длъжни сме да го направим за нашите граждани.“, коментира премиерът Конте. 

А Борисов след това допълни:

„Разбрахме се буквално да ги смажеме.“

„Всеки, който се е опитал да заобиколи закона, на двамата вътрешни министри ще разпоредим. Ще възложим и на магистратите, ако трябва и от двете страни. Ще накажем виновните. “

И двамата премиери отбелязаха, че правото в европейската общност на свободно придвижване на стоки и услуги не означава да се върши нелегална дейност. 

„Принципът на свободното придвижване на хора и стоки не означава, че трябва да циркулират нелегално. Италия ще бъде начело на тази битка на борба с нелегалния трафик.“, зарече се и Конте. 

Предстоят проверки на документи и разрешителни на собствениците на отпадъци, свързани в българо-италианската афера. 

По време на пресконференцията Борисов и Конте отбелязаха и добрите политически и търговски отношения между двете страни, сътрудничеството в областта на енергетиката и отбраната. Конте натърти на идеята за създаване на енергиен хъб в България, маркира културното сътрудничество между Пловдив и Матера, които си поделиха инициативата Европейска столица на културата през 2019 г.

Той нарече на няколко пъти премиера – „моят приятел Бойко“, и заяви подкрепата на Рим в присъединяването на България към Шенген и Еврозоната.  

Борисов се похвали, че България и Италия имат над 5 млрд. евро стокооборот. И близо 150 хиляди туристи от Италия са били в нашата страна през изминалата година. 

В края на официалната среща двамата си размениха фланелки на националните отбори по футбол.