След първата си конституционна инициатива - питането до Конституционния съд кога президентът извършва държавна измяна и как да бъде съден, главният прокурор Иван Гешев днес предлага на правосъдния министър да инициира законова промяна.

Той смята, че Данаил Кирилов трябва да инициира промени на нормата на доста "закостенял" член от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС), която гласи, че дори да са те помилвали или освободили - независимо предсрочно или редовно, ако документът дойде в почивен ден, то това ще се реализира чак в понеделник.

Проблемна е алинея 2 от член 180:

Чл. 180. (1) (Изм. – ДВ, бр. 32 от 2016 г.) Указите за помилване, определенията за условно предсрочно и предсрочно освобождаване, както и актовете за освобождаване от местата за лишаване от свобода по реда на Наказателно-процесуалния кодекс се изпълняват в деня на получаването им в затвора.

 (2) Ако актовете по ал. 1 са получени в извънработно време, освобождаването се извършва през първия работен ден.

В нея Гешев вижда противоречие с член 5 на европейската Конвенция за защита правата на човека и основните свободи, който обсъжда "правото на свобода и сигурност" (целия текст може да бъде прочетен тук).

"В закона е предвидено освобождаването на задържани лица да става в първия работен ден в случаите, когато в местата за лишаване от свобода са получени в извън работно време укази за помилване, определения на съда за условно предсрочно освобождаване, както и актове за освобождаване от местата за лишаване от свобода по реда на НПК.

Предложението на главния прокурор до министъра на правосъдието цели  да преодолее прилагането на нормата на чл. 180, ал. 2 от ЗИНЗС в нарушение на стандартите на ЕКПЧОС", съобщават от Главна прокуратура.

Ето и пълния текст на съобщението на прокуратурата:

Главният прокурор отправи предложение до министъра на правосъдието да упражни правомощията си, като инициира законови промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС).

Главният прокурор сезира министъра на правосъдието с оглед констатирано несъответствие на разпоредбата на чл. 180, ал. 2 от ЗИНЗС със стандартите на чл. 5 от ЕКПЧОС и свързаната с приложенията му практика на Европейския съд по правата на човека.

В закона е предвидено освобождаването на задържани лица да става в първия работен ден в случаите, когато в местата за лишаване от свобода са получени в извън работно време укази за помилване, определения на съда за условно предсрочно освобождаване, както и актове за освобождаване от местата за лишаване от свобода по реда на НПК.

Предложението на главния прокурор до министъра на правосъдието цели  да преодолее прилагането на нормата на чл. 180, ал. 2 от ЗИНЗС в нарушение на стандартите на ЕКПЧОС.