Близо 6000 души бяха блокирани на борда на италиански круизен кораб на пристанище Чивитавекия, след като при китайска двойка туристи от Хонконг бяха открити симптоми на вирусно заболяване, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирана от БТА.

Съпрузите бяха настанени в санитарен изолатор на кораба. Според телевизия "РАИ нюз 24" те са били с температура и са имали респираторни проблеми.

Двойката е пристигнала в италианския град Милано на 25 януари и същия ден в Савона се е качила на кораба "Коста Смералда".

Корабът е спирал вече тази седмица във френското пристанище Марсилия и в испанските пристанища Барселона и Палма де Майорка, преди да пристигне в Чивитавекия, на около 100 км южно от Рим.

За няколко часа, докато се правят изследвания дали китайското семейство е носител на новия коронавирус, пътниците няма да имат право да напускат кораба, съобщи говорител на круизната компания "Коста Крочере".

Редица страни започнаха днес да изолират стотици свои граждани, евакуирани от китайския град Ухан, в опит да спрат разпространението на коронавируса, отнел живота на 170 души.