Бившият шеф на ВиК-Перник Иван Витанов и временно изпълняващият длъжността кмет на миньорския град по време на местните избори – Севделина Ковачева, излизат на свобода.

Това реши след петчасово заседание Специализираният наказателен съд. Двамата бяха задържани в понеделник заради водната криза в града. Витанов е с обвинение за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодна сделка, a Ковачева – за длъжностно престъпление.

Според прокуратурата, ако двамата са на свобода, може да извършат ново престъпление и да повлияят на свидетели заради колегиалните им връзки. Съдът този път се оказа на различно мнение - според него събраните до момента доказателства са минимални.

На Витанов беше наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в символичния размер от 1000 лв., а на Ковачева излиза от ареста срещу подписка - тоест най-леката мярка за неотклонение.

Днешното решение на първа инстанция. Прокуратурата може да го отнесе към по-високата, ако реши. 

Така единственият арестант заради водната криза в Перник остава бившият мминистър на околната среда Нено Димов. В неговия случай спецсъдът реши, че може да влияе на разследването, ако излезе на свобода. Неговото обвинение също е за безстопанственост. И той, както Витанов и Ковачева, вече не заемат пост.