Строителната компания "Главболгарстрой" е завела иск срещу ПФК "Левски" за задържения от малко над 3,8 млн. лв. за изграждането на сектор А на стадиона на "сините" - "Георги Аспарухов". Това е станало на 29 януари - или в последния възможен срок преди 5-годишната давност на претендираното задължение да изтече. 

Исковата молба е заведена в Софийския градски съд, става ясно от справка в сайта на институцията. Не става въпрос обаче за искане на несъстоятелност на клуба заради дълг, а за предявяване на претенции само за плащането.

Ремонтът на сектор А на "Герена" бе през 2013 г. (много преди Васил Божков да има нещо общо с него - б.р.), а сметките е трябвало да бъдат уредени до предпоследния ден на януари 2015 г. - по договор. Оттогава тече давностният 5-годишен срок, в който ако няма плащане, споразумение между страните или заведено по съдебен ред искане за изплащане на сумата - задължението спира да бъде дължимо. 

От "Главболгарстрой" са предложили на "Левски" споразумение за отлагане на плащането с 5 години. От клуба обаче и официално заявиха, че не са съгласни с размера, за който претендира компанията. Според "сините" имало начислени лихви. "Левски" заяви, че ще заведе дело.

Според компанията - става дума за главница и ДДС - без лихви. 

По процедура - предстои съдът да прецени дали заведената молба е редовна и ако да - да образува търговско дело и на насрочи дати за разглеждането му.