Очаква се до февруари 2020 г. НЕК и руската "Атомстройекспорт" да сключат договор за нова оценка на проекта "Белене" и да се продължи процедурата по лицензирането на проекта от Агенцията по ядрено регулиране (АЯР). Документите за процедурата са изработени от НЕК вчера, самата процедура е за пряко договаряне с руската компания - тоест без открит търг, а след одобряването й ще се пристъпи към преговори за подписване на договор.

Това стана ясно от думите на минисърката на енергетиката Теменужка Петкова в парламента на въпрос защо лиценцията на "Белене" се бави. Питането бе поставено от Иво Христов от БСП, а поводът - преди дни от АЯР заявиха, че от НЕК няма постъпила документация за продължаване на процедурата по лицензиране, която е спряна през 2012 г. Депутатът припомни, че според обещанията на самата Петкова, че до началото на 2020 г. лиценз ще има. 

В отговор Петкова предостави хронология на събитията. От думите й стана ясно, че подготовка за окончателно издаване на лиценз за нова атомна централа тече от 2018 г. Той обаче не може да се случи без нова оценка на проекта за съответствие с актуалните изисквания за ядрената енергетика и мощности. Такава обаче можел да направи само проектантът на самия проект. В случая - руската компания "Атомстройекспорт" и НЕК (в това число и подизпълнителите им). Действащи договори между двете компании обаче нямало, затова трябвало да се пристъпи към изготвянето на нов договор - в съответствие с реда по Закона за обществените поръчки. Въпросната подготовка е текла през 2019 г., а преди ден документацията, която да стартира преговори с руснаците, е станала готова. И процедурата продължава. 

Петкова не се съгласи съвсем с Христов, че има забавяне. Според нея във втората половина на 2020 г. оценка щяло да има, както и лиценз от АЯР за изграждането на АЕЦ "Белене".

Техническият проект, подлежащ на лицензиране от АЯР, е от 2008 г. Реализацията на "Белене" обаче първо бе прекратена, а с това и процедурата по лицензиране (от първия кабинет на ГЕРБ, когато за премиера той бе "гьол" - б.р.), но възобновена, макар и с различни икономически параметри, през 2018 г. - отново от ГЕРБ. Като сега е основна част от енергийната политика на управляващите. А в последно време и от екологичната такава, доколкото министерството твърди, че атомната централа ще участва в прехода към нисковъглеродна икономика.

Според Теменужка Петкова готовият лиценз ще е нужен на България при стартирането на преговорите с потенциални инвеститори, които ще строят атомната централа. Те се очаква да започнат след подаване на обвързващи оферти от въпросните инвеститори, заявили интерес досега - тоест през втората половина на 2020 г.

Към момента няма яснота какви ще са финансовите измерения на новия договор с "Атомстройекспорт" за оценката на проекта, нужна за лиценза. През есента на 2019 г. НЕК е направила реорганизация на инвестиционната си програма за обезпечаване на процедурите, припомни Петкова. 

Тя съобщи още, че в края на деня днес изтича срокът,  който компаниите от "късата листа" на потенциалните инвеститори в "Белене", селектирани от държавата, трябва да потвърдят, че биха подали и обвързващи оферти за проекта. 

Министърката пак каза, че имало сериозен инвеститорски интерес.

В кратката листа с инвеститори, обявена в средата на декември, са руската корпорация "Росатом", китайската CNNC и Корейската хидроядрена компания. Френската Fran Atom и американската General Electric останаха в частта за доставка на част от технологичното оборудване. Петте компании ще могат да преговарят помежду си и да участват заедно или поотделно в надпреварата за избор на стратегически инвеститор.

В края на деня всички компании от шорт-листата са препотвърдили пред Министерството на енергетиката желанието си да се включват в строителството на проекта. Единствено от Корейската хидро-ядрена корпорация са поставили уточняващи въпроси, които да им помогнат да вземат окончателното си решение. 

Самите обвързваши оферти се очакват през април. Страната ни ще има блокираща квота и, най-вероятно, ще притежава около 1/3 от централата.