"Правосъдие за всеки" разпространи позиция по повод действията на прокуратурата срещу президента Румен Радев. Според инициативата това е опит за "прокурорски преврат" срщеу легитимно избран президент. От инициативата изтъкват още, че държавният глава трябва да ускори консултациите и да внесе по-скоро предложение за промени в Конституцията, свързани със съдебната власт.

Ето пълния текст на "Позиция на Инициатива "Правосъдие за всеки" относно безпрецедентната ситуация в държавата":

Един месец, след като предсрочно зае поста главен прокурор, Иван Гешев поде агресивна атака срещу конституционно установената власт в държавата, като поиска да разследва държавния глава. Прокуратурата публикува записи, събрани със СРС, в които е записан президентът Румен Радев, осъществени и оповестени в грубо нарушение на Конституцията и Наказателния кодекс. По същество това е опит за прокурорски преврат срещу легитимно избрания президент – опит, който вече застрашава демокрацията и правовата държава.

Само за месец време главният прокурор успя да се превърне в силовия играч на политическата сцена и да подчини всички власти, на чието разделение той публично каза неотдавна, че не е привърженик. Прокурорската държава придоби завършен вид. При това положение в дълг на всеки свободен гражданин се превръща противопоставянето на новия вид диктатура, която грози правата и свободите на всички ни!

Инициатива "Правосъдие за всеки" последователно отстоява каузата за защита на Правото чрез истинска съдебна реформа и ликвидиране абсолютната и безконтролна власт на главния прокурор. Днес ние припомняме своите пет идеи за съдебна реформа и предлагаме:

- Незабавно започване на широк обществен и професионален дебат за изготвяне и популяризиране на пакет от идеи за конституционни промени в глава "Съдебна власт" на Конституцията, които да бъдат подкрепени от максимален брой български граждани с национална подписка или референдум.

- Ще поискаме срещи с всички посланици на страните от ЕС, представители на ЕК, както и с посланиците на САЩ и Великобритания, за да ги запознаем с нарушаването на принципите на върховенството на правото, както и с опасностите за демокрацията и свободите на гражданите.

- Ще сезираме Висшия съдебен съвет /ВСС/ с искане за образуване на дисциплинарно производство срещу главния прокурор Гешев за нарушаване на Конституцията, превишаване на права, злоупотреба с власт и, при доказано уронване престижа на съдебната власт, гласуване на решение за отправяне на предложение до Президента за освобождаването му от поста.

- Внасяне на предложение до Народното събрание за спешно изслушване на главния прокурор за предизвиканата от него криза в държавната власт чрез незаконното оповестяване на записи, направени със СРС, и разследване на Президента на републиката, както и за заявеното от него намерение да спре всякакви контакти с президента до произнасянето от Конституционния съд по отправеното от него питане. Изслушването да завърши с гласуване на решения с пакет от мерки за преодоляване на безпрецедентната криза в държавната власт, включително чрез иницииране на конституционен проект за свикване на Велико Народно събрание, с цел: Радикална промяна в структурата на Прокуратурата, правомощията и отчетността на главния прокурор; намаляване до пет души на парламентарната квота във ВСС, по предложение на гражданите.

- Предложение до президента на Републиката за ускоряване на консултациите за конституционни промени и искане за максимално бързо внасяне в НС на Конституционния проект, като ИПВ ще внесе писмено горепосочените предложения.

Властта се провали, държавата се срива пред очите и вече са застрашени базови права и принципи, НА РЕД СМЕ ГРАЖДАНИТЕ, ЗА ДА СИ ВЪРНЕМ ДЪРЖАВАТА!