Васил Божков е бил задържан в Обединените арабски емирства.

Това съобщи главният прокурор Иван Гешев, уточнявайки, че информацията не е потвърдена. Но залавянето е "в резултат на добрата работа на българската прокуратура, в резултат на добрата работа на Министерство на вътрешните работи, в резултат на добрата работа на Министерство на външните работи, и не на последно място - на добрата работа на българските служби за сигурност". 

"Ако се потвърди информацията в утрешния ден, а аз съм сигурен, че ще се потвърди, но това е неофициална информация, по неофициални канали към момента, ще го получим като официална информация, когато получим официален документ от ОАЕ", каза Гешев.

След което обяви, че направил това, което обещал - "всичко възможно да приберем поредния български олигарх, избягал от България". 

И се обърна към медиите с: "Той къде твърдеше, че е? На Балканите? Ами явно не е учил нещо добре по география."

На Гешев правото на ОАЕ не му било специалност, каза и допълни, че кога ще се прибере Божков у нас и дали, зависело от международното право. Което Сърбия според него не спазвала по случая с банкера Цветан Василев. Това било безпрецедентно за ЕС:

"Това означава, не означава - индиция - да го кажем клултурно, да не засегнем междудържавните отношени - тази държава не си изпълнява международните задължения."

Следователно Гешев не можел да каже колко ще продължи процедурата по екстрадиция от арабските емирства. 

Заедно с Божков са задържани още две лица - едното още не било идентифицирано, другото било от обявените заедно с него за издирване.

На собственикът на "Нове холдинг" са повдигнати общо 7 обвинения. В понеделник униформени влязоха в офисите и в личните му имоти, като паралелно с това стана ясно, че той е заминал за чужбина. Божков отговаряше на журналистически позвънявания и даваше интервюта по телефона в това число и днес. Първоначално заяви, че се намира на Балканите и ако прокуратурата го потърси, може да се яви веднага. На следващия ден обаче обяви, че няма намерение да се прибере доброволно в България, тъй като няма доверие в правоохранителните органи. Бе издадена международна заповед за ареста му.