Бъдещите отношения с Великобритания както вн търговията, така и в сигурността и отбраната са главното предимвикателство за ЕС след Брекзит.

А за България главен проблем е ситуацията с огромния брой нейни граждани в Обединеното кралство.

Такива мнения преобладаваха сред българските евродепутати, които Клуб Z потърси за коментар във връзка с излизането на Великобритания от ЕС. Обединеното кралство напусна Съюза тази нощ след почти 47-годишно членство.

„Ние трябва да имаме стратегия с Великобритания особено по отношение на сигурността, обмяната на свързана с тероризма информация, отбраната“, смята Андрей Ковачев от Европейската народна партия (ЕНП) и ГЕРБ.

Той изтъкна, че друга много важна тема е икономиката:

„Бихме искали търговското споразумение, което ще подпишем, да бъде всеобхватно и по-добро от споразуменията с други части на света. Все пак Великобритания е в Европа и традиционно имаме много близки връзки и контакти с нея – повече, отколкото например с Виетнам и дори с Япония.“

За  страната ни случващото се е особено важно от гледна тока на търговския оборот, смята друг депутат от ЕНП – Радан Кънев, избран от листата на „Демократична България“ (ДБ)

„Както има немаловажни британски инвестиции в България, така има и значителен български износ към британския пазар. Да не забравяме и много българи, работещи в Обединеното кралство под различни форми – като собственици на дребен бизнес, като наети лица, като самоосигуряващи се, като сезонни работници. Всичко това са човешки и семейни съдби, които тепърва ще зависят от развитието на взаимоотношенията. Много хора учат в британски университети“, изтъкна Кънев.

Макар въпросът да не е толкова пряко свързан с България, много силно ни засягат всички отражения на общата европейска сигурност, върху които оттук нататък ще имат отношенията между Лондон и ЕС. Радан Кънев припомни, че Обединеното кралство бе основен елемент на европейската сигурност, че има най-ефективната европейска армия, най-ефективните европейски служби.

Той е убеден, че всички имаме интерес това партньорство да продължи без промяна, но засега нямаме гаранции в тази посока. Трябва да се свърши много работа.

Станишев се опасява от десен социален дъмпинг

Сергей Станишев от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) нападна британската десница:

„Трябва на всяка цена да избегнем сценариите на социален дъмпинг, който управляващите десни във Великобритания вероятно ще се опитат да наложат и да подкопаят европейската социална държава. Още има хора, които живеят във времето, когато е имало такива заглавия в британската преса: „Мъгла над Ламанша, континентът изолиран“. В наше време никой не може да бъде изолиран от другите“, заяви председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС)

Той е на мнение, че трябва заедно да формираме отношения не на съперничество, а на сътрудничество, на запазване на човешките връзки, на минимизиране на икономическите щети, каквито ще има.

Колкото до българите на Острова, много от тях вече имат официален статут. Станишев обаче е убеден, че има огромен брой хора – най-вероятно десетки хиляди – които са „между земята и небето“. И е работа на институциите и правителството да помогнат максимално те да нямат затруднения в своя всекидневен живот.

Съпартийката му Елена Йончева пък видя опасност след Брекзит България и другите европейски страни да бъдат поставени на втори коловоз и да тръгнат на втора скорост. И поради това гласът ни трябва да се чува по-силно в Брюксел.

Тя се тревожи особено от думите на френския президент Емавюел Макрон, че се подготвя ядро от силни страни, а слабите само ще ги следват, е обезпокоително. Това според Йончева означава, че България вече няма да се ползва с тези предимства, които има като пълноправен член.

Докъде водят двойните стандарти

Мнението на Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) е, че до Брекзит се е стигнало заради двойните стандарти.

„Преди 35 години на една държава бе позволено да избира свои политики, да бъде част от една и съответно да не бъде част от друга политика. Нещо, които се случва и сега – за едни има Шенген, за други няма, за едни има Механизъм за сътрудничество и проверка, но той не се прилага за други, които се присъединиха по-късно“, изтъкна той.

(След България и Румъния в ЕС е влязла само Хърватия – б.р.)

Кючюк смята, че ако Европа иска да играе значима външнополитическа роля и да има подкрепа от своите граждани, тя няма как да продължи тази политика. Резултатът винаги ще бъде такъв и ще провокира подобни действия от страна и на елитите, и на гражданите.

„Европа трябва да се събуди, да разбере, че бъдещето е свързано с тежки реформи – и в ЕС, и във всяка отделна държава. Без реформи не можем да продължаваме напред, не сме актуални. Големите държави са много бързо развиващи се, но и много бързо променящи се“, заяви Кючюк.

Много е важно бъдещето на българските граждани във Великобритания. По неофициална информация те са 250 000.

„Много от тях са се регистрирали и са получили един от двата вида статут. А тези, които не са получили, дали се връщат, дали остават там? Но и за тези, които са получили статут, има проблем с приложението му. Те нямат документ, който да гарантира, че даденият гражданин се е регистрирал. И това създава огромни препятствия при кандидатстване на работа и наемането на жилище. Тези дни ми сигнализираха, че има 200 семейства на български граждани, които още не са се регистрирали за нито един от двата вида статут“, посочи евродепутатът.

Неговата съпартийка Искра Михайлова допълни, че е много важно да бъдат установени добри отношения между висшите учебни заведения в България и Великобритания. Това е от първостепенна важнаст за нашите студенти, които учат или ще учат в Обединеното кралство.

Слабаков посочи за виновник Франция

След Брекзит Франция ще пречи още повече, смята Андрей Слабаков от ВМРО и групата на Европейските консерватори и либерали (ЕКР). Той бе единственият български евродепутат, който гласува против Споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС.

„Аз съм против тази т.нар. сделка да бъде все още недовършена. Затова гласувах против – защото се ядосах. Не е възможно толкова години да се точи нещо. А сега пак има преходен период, който трябва да завърши след 11 месеца, но ще завърши вероятно след още 12. Изобщо съм противник Великобритания да излезе“, започна актьорът.

След което нападна Франция:

„Сега в Европа ще се появи един дисбаланс. Франция ще започне да тежи все повече и да създава още повече проблеми. Тя и досега ги създава, защото по моите разбирания не работи за ЕС, а само за себе си. И по този начин ощетява много държави. Не говоря само за пакета „Мобилност“.

Все пак той вижда и нещо положително в Брекзит. И то е, че случилото се донякъде ще стресира ЕС и в Брюксел ще започнат да внимават повече как ще се отнасят към останалите държави. Защото след като има подобен прецедент, и други могат да излязат.