"Канзас Сити Чийфс" и "Сан Франциско Фортинайнърс" излизат тази нощ в 54-ия финал по американски футбол Супербоул на стадион "Хард рок" в Маями. Двубоят започва в 01:30 часа наше време.

Това е специалният ден на американския спорт. Пък и на цяла Америка. Денят, в който средно всеки трети американец сяда пред телевизора, за да гледа мача, рекламите и шоуто на полувремето. Сигурно сте чували още, че това е денят, в който се изяжда най-голямо количество вредна храна, купуват се най-много успокоителни, ползват се най-много отпуски и болнични за следващия ден.

Стадионът

В САЩ няма по-гледано и обсъждано единично събитие от Супербоул. За добро или лошо този мач се е превърнал в културен феномен за Съединените щати. Той и самата игра - интересна, вълнуваща, непредсказуема, но на моменти и жестока, приличаща много на начина на живот отвъд океана.

Кои са финалистите тази година?

И двата клуба са свързани с историята и развитието на американския футбол. Те са симпатични на неутралния зрител по много причини. Играят в червено. Дълги години не са печелили титлата. Завръщат се по джедайски на голямата сцена.

Изповядват различни философии в играта и са много равностойни, което прави финала очакван с огромен интерес. Специалистите дават минимало предимство на "Канзас Сити", а мнозина очакват мач, който ще се реши в последните секунди и ще предложи зрелище с много точки и обрати.

На "черно" билетите достигат 5000 долара.

За разлика от миналата година, когато "Ню Инглънд Пейтриътс" спечели шестата си титла в доста постен и дори грозен за гледане двубой срещу "Лос Анджелис Рамс", оказал се далеч от нивото на Супербоул.

"Канзас Сити Чийфс"

Символичните домакини, които ще излязат в червено, а техният съперник - в бяло. Последната титла на "вождовете" в НФЛ датира отпреди точно 50 години, когато побеждават "Минесота Вайкингс" с 23:7. Оттогава не бяха достигали до Супербоул. Треньорът им Анди Рийд има една загуба на финала, начело на "Филаделфия Игълс" през 2004 г. Уважаван специалист и голям авторитет.

Тимът завърши с баланас 12:4 (победи-загуби) в редовния сезон. Големият коз на тима е куотърбекът Патрик Махоумс - една от новите звезди на американския спорт. Едва на 24 г., Махоумс показва как изглежда бъдещето на най-важния пост в този спорт. Той е атлетичен, с бърз ум, може да тича с топката, но и да подава на каквото разстояние си пожелае със завидна точност.

Патрик Махоумс

Това го прави много труден за опазване и разгадаване. Благодарение най-вече на Махуомс "вождовете" разполагат с може би най-силното и нестандартно нападение в лигата. Едва с два сезона в НФЛ, Патрик - добър и в бейзбола, е непримирим лидер, който играе атрактивно и развива спорта. Ако изведе "Канзас" до жадуваната титла, ще е вторият най-млад куотърбек шампион в историята.

В очите на феновете си Махоумс наистина притежава джедайски способности. За два сезона той счупи няколко рекорда. Можеше да е на Супербоул още през миналата година, но "Чийфс" загуби драматично финала на Американската конференция от "Ню Инглънд".

"Канзас Сити Чийфс" става шампион преди 50 г., воден от треньора Ханк Страм.

Тимът от Канзас изглежда малко по-балансиран. Има доста романтика в "Чийфс", който домакинства на стадион "Ероухед", поостарял на фона на новите супермодерни арени в Америка, но винаги пълен. А феновете са пъстри и всеотдайни, много от тях слагайки индиански дрехи, символи и грим.

"Сан Франциско Фортинайнърс"

И тук романтика. Не малко европейци заобичаха таза игра благодарение на "Фортинайнърс" през 80-те години. Тогава куотърбекът Джо Монтана (може би най-великият на този пост преди появата на Том Брейди от "Ню Инглънд"), Джери Райс, Роджър Тейлър, Рони Лот, Стив Йънг и т.н. също изглеждаха като играчи с джедайски способности.

"Сан Фран" пет пъти достигна върха, но за последно го направи преди 25 г. - на същия стадион в Маями. Загуби злощастно преди седем лета от "Балтимор Рейвънс". 

Джо Монтана имаше магическа ръка.

Към качествата и постиженията на Монтана (четири титли на Супербоул от четири възможности, без нито един пресечен пас) има прикачени легенди и прозвища. Наричаха го Joe Cool заради изумителното му храднокръвие, с което правеше обрати в последните минути и секунди.

"Чуйте нещо първо от мен. Гарантирам, че моят отбор ще спечели на Супербоул".

Това написа Магьосника Монтана в тиутър преди две седмици. Уловката е, че в последните 2 години на славната си кариера Джо носеше екипа на "Канзас Сити Чийфс". Изведе го два пъти до плейофите, но не и до големия мач.

"Фортинайнърс" е еталон за нападателна игра през годините. В края на 70-те и началото на 80-те това бе отборът, развил до съвършенство понятието West coast offense. Представете си "тоталния футбол" на "Аякс" и значението му за "нашия" футбол - това е нещо сходно.

Сега обаче "Сан Франциско" залага на страховита защита - №1 в лигата (и тя е с джедайски потенциал), на която се разчита да се справи някак с "хибридния" Махоумс. Казват, че защитата печели шампионатите. В същото време в атака отборът от западния бряг залага на това топката да се подава на ръка и с нея да се тича, а не да се разчита много на пасове по въздуха. До голяма степен това е старомоден стил, изграден от прагматичния треньор Кайл Шанахън.

Кайл Шанахън.

Неговият баща Майк Шанахън триумфира на Супербоул с "Денвър Бронкос" през 1998-а и 1999 г. Той е бивш треньор на нападението на "Фортинайнърс", с който също е печелил титлата. Има много общо в начина, по който играят отборите на Шанахън баща и син. Двамата са и работили заедно във Вашингтон. За първи път син се нарежда до баща си, извеждайки тима си до битката, която осмисля сезона.

Рекламите

И те са част от атракцията. Независимо от падащите рейтинги, тази година цената на 30-секунден спот удари нов таван - 5,6 милиона долара. Цената варира между 5 и 5,6 млн., в зависимост от това в коя част от мача се излъчва клипът.

През 1967 г. - на първия Супербоул, стойността е била между 37 500 и 42 500. Границата от 1 милион е премината през 1994 г.

Сред традиционните рекламодатели са "Бъдуйзер", автомобилни марки, фирми в IT сектора, услугите, филми и т.н.

Една от рекламите вече докосна света - истинската история на кучето Скаут, оцеляващо в битка с рак в сърдечната област, благодарение на напредничава програма в Университета на Уисконсин. Целта е да се даряват средства за ветеринарната клиника на висшето училище.

Политиката няма да пропусне голямата сцена, наречена Супербоул - в изборната година спотове са заявли президентът Доналд Тръмп (за $10 млн.) и кандидатът на Демократическата партия и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг (един за $11 млн.).

Шоуто

Химнът преди мача ще изпълни набиращата популярност Деми Ловато, а на полувремето ще се вихрят живеещата в Маями Дженифър Лопес и Шакира. В изпълнението им ще бъде почетена паметта на Коби Брайънт. Няма как трагичният край на баскетболния идол и неговата дъщеря Джиана да не засегне и Супербоул.

Дженифър Лопес

Шоуто на почивката понякога генерира повече зрители пред телевизорите от самия мач.

Цената на билет "на черно" за сблъсъка на 65-хилядния стадион "Хард Рок" върви по около 5000 долара.

Защо да гледате?

Първо - къде? В Северна Америка мачът тази година се излъчва от "Фокс". Коментатор ще бъде популярният отвъд океана Джо Бък, чийто баща Джак Бък е коментирал Супербоула преди 50 г., когато "Канзас Сити" печели единствената си засега титла.

В Европа двубоят може да се гледа по канали като германския ARD и международните beIN Sport.

А защо да гледате? Ако не разбирате играта може би не се струва. Но ако знаете нещо за правилата на този сложен спорт, наподобяващ шахмат, няма как да пропуснете. Зрелището е гарантирано.

Едните джедаи ще се завърнат. Другите ще почакат още.