Великобритания напусна ЕС. Кой би повярвал преди година, че това ще е най-скучната новина на деня в България. Толкова е скучна, че става само за новите така наречени хумористични предавания по телевизиите.

В България ври и кипи от новини и автор на всичките е новият човек с каскета – главният прокурор Гешев. Дето ни предупреждаваха, че не е много умен и образован. То па се оказа и работлив.

Не можем да му насмогнем! Едно време така ни забавляваше Бойко като беше главен секретар. Гледах го как говори и какви ги върши и не можех да се оттърва от чувството, че е репетирал репликите и поведението си пред огледалото в банята с дезодоранта, след като е изгледал за стотен път „Кръстника“. А па Гешев явно и „Кръстника“ не е гледал, а само акциите на Бойко. И после е тичал пред огледалото да се упражнява. Но ето, че дойде и неговият звезден миг, и е нахъсан да задмине учителя си по всички параграфи – само за няма и седмица почти свали президента, почти арестува Божков, почти залови стотици килограми кокаин и в почивния си ден отиде по каскет в циганската махала да се справи с битовата престъпност. Каквото и да означава това. За седем дена толкова. Чудя се другата седмица какво ще прави, то не остана...

Но да разгледаме ситуацията стъпка по стъпка.

СРС-тата. Всичко започна с пускането до близки медии на записи от подслушан разговор, в който генерал от българската натовска армия обяснява на, ще цитирам прокуратурата, „мъж, който има вероятност да е президента“ (??), че трябва да предостави документи за назначението на сегашната му съпруга във ВВС през 2014 година. По онова време обаче сегашната му съпруга Деси Радева все още няма брак с него. Женят се през 2016. Тоест намекът, че Радев е влязъл в конфликт на интереси през 2014, назначавайки я за своя подчинена, е несъстоятелен, ако не ни извадят доказателства, че двамата са си били твърде близки още по онова време. Чак ми става неудобно да попитам кави още СРС-та има главният прокурор, че е така детайлно запознат с връзката им. Някой обаче своевременно го посъветва да не говори за СРС-тата, защото с тях е нарушил законите, подслушвайки президента на републиката (веднъж) и предоставяйки разузнавателна информация на широката общественост (втори път). Та Гешев взе завоя и обясни, че тия специални разузнавателни средства въобще не били специални, камо ли пък разузнавателни. Тук изниква вече въпросът частно ли си ги бичи записите тогава и защо главният прокурор подслушва хората и намеква, че го прави даже и в най-интимните им моменти? Воайор ли е, има ли нужда от помощ?

Едно време Никсън (чиито хора подслушваха опозицията, а не него) подаде оставка за много по-малко нещо, ама те тия отвъд океана по принцип малко се престарават с морала и законите. У нас законите са временна работа. Кроят се и се прекрояват по мярката на най-щедрия олигарх. Днес му кроят костюм, утре шапка.

Тоя път редът за кройка дойде на Васил Божков-Черепа. И стана, както винаги: олигархът изчезна, парите му останаха, каквато явно и беше целта на акцията. Както вика народният гений във фейсбук, от тая страна след мозъците взеха да изтичат и черепите. И докато всички си знаем при Кой остават парите му, никой не знае със сигурност къде е доскорошният им притежател. В Белград при Мустакатия олигарх, или в Дубай при Таки и Дебелия олигарх. Главният прокурор вика, май е арестуван в Дубай и ще ни го пратят, иншалах. Само дето техното „иншалах“ като нашето „е, сега“, ама трае по-дълго. Че то и Таки май беше арестуван в Дубай преди години, ама още си е там. Ама нищо, де, ще чакаме.

А дотогава, като гледам размаха на прокурора, ще пълним балканските и арабските столици с олигарси. На това му казвам аз преизпълнение на патриотичната мечта: финансовата столица на България – на три континента. Имаме олигарси за износ достатъчно. То стана като едно време по соца. Колчем дойде олимпиадата и цели самолети със спортисти изчезваха в гнилия Запад. И сега така взе да се получава. То и хората същите - и тогава им пращахме борци, и сега им пращаме борци, много разлики няма.

Сигурно се питате коя е третата ни финансова столица освен Белград и Дубай? Ми Осло, разбира се. Но тя е за начинаещи олигарси, такива дето тепърва тръгват по стъпките на Черепа и Дебелото. Те и те с по една шестица от тотото почнаха. Не знам дали сте чули, че сдружението „РОД“, което възникна като опълчение срещу норвежките гейове, напиращи да откраднат българските деца, остана с изпразнени банкови сметки. Лично организаторът и лидерът му адвокат Петър Николов източил сметките, твърдят на страницата на „РОД“ членовете-опълченци. Адвокатът обаче вика, не е вярно, станало е недоразумение. Парите са на сигурно място, като стигнат, ще ви кажа къде са. Къде другаде да са освен при самите норвежци в Осло, чудя се? То и Черепа се оказа на гости на тоя, от Който бяга, та защо адвокатът да не е.

Така се прави бизнес в нашата татковина – съобщаваш за надвиснала опасност, жалиш майките и татковците или бедните и пенсионерите, обявяваш, че ще ги защитиш, събираш членски внос, пари от тотофишове или данъци, за да организираш защитата и една година по-късно им пишеш писмо от Тайланд. Или Дубай. Или Белград. Властта обявява на всеослушание, че ей сега ще почне с арестите, и... отива да лови битови престъпници в циганската махала. Всичко е точно. А парите, викате, къде са? Еми на сигурно място, не се притеснявайте.