15 страни от Южна, Централна и Източна Европа заявиха на среща на върха на 17-членната група „Приятели на кохезията“ в Португалия, че трябва бързо да се договори следващият бюджет на ЕС след Брекзит, предадеоха АФП и Ройтерс.

Заключителната декларация на срещата на върха в Бежа, на 180 км южно от Лисабон, е подписана от България, Чехия, Кипър, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания.

Хърватия запази неутралитет като настоящ ротационен председател на Съвета на ЕС, а Италия не подписа декларацията.

„Спешно трябва да се постигне споразумение за следващия бюджет на ЕС и събралите се днес тук страни членки изразиха твърдата си воля да бъде сключено окончателно споразумение на 20 февруари“, обяви португалският премиер Антониу Коща след дискусиите.

Днешната среща на върха на „Приятели на кохезията“ се състоя близо три седмици преди извънредната среща на ЕС, свикана за 20 февруари от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в опит да се приеме бюджетът на ЕС за периода 2021-2027 г. Мишел ще се срещне с редица европейски премиери следващата седмица. (Сред тях е и Бойко Борисов - бел. ред.)

„Трябва повече от всякога да се потвърди сплотеността на ЕС, който вече е отслабен от напускането на Великобритания", добави Коща.

Британската икономика съставляваше около 15 процента от тази на ЕС, а Великобритания отделяше най-много разходи за отбрана от страните членки.

Това беше третата среща на върха на групата „Приятели на кохезията“. Първите две бяха в края на 2018 г. в Братислава и през ноември 2019 г. в Прага.

Събралите се в Португалия 17 страни се опасяват, че следващото споразумение може да доведе до значителни бюджетни съкращения, включително заради спирането на вноската на Великобритания, която официално напусна ЕС вчера, отбелязва АФП.

Според съобщение в сайта на Европейския парламент Еврокомисията предлага за кохезионни фондове да се отпуснат 41,3 милиарда евро за бюджетния период 2021-2027 г. За сравнение, в бюджет 2014-2020 г. това перо беше в размер на 63,4 милиарда евро, отбелязва Ройтерс

„Всякакви съкращения в капацитета на инвестиране в кохезионните региони биха били неприемливи“ и на този късен етап от преговорите по бюджета „не трябва да се въвеждат никакви технически елементи със значимо отрицателно въздействие“, заявяват лидерите на подписалите декларацията 15 страни от ЕС, които призовават кохезионните средства в бюджет 2021-2027 „да останат на равнището“ от предишния бюджет.

Всякакви промени излишно биха забавили постигането на споразумение, добавят те.

Сегашният бюджет на ЕС съставлява 1 процент от комбинирания БВП на страните членки. Европейската комисия предлага следващият бюджет да е в размер на около 1,1 трилион евро, което се равнява на около 1,11 процента от БВП на ЕС след напускането на Великобритания.

Германия предложи таван от 1 процент, а австрийският канцлер Себастиан Курц заплаши да наложи вето на следващия бюджет на ЕС, ако се запази предложението за 1,11 процента от съвкупния БВП на ЕС.

„Ако предложението се запази в сегашния си вид, то няма да получи подкрепа от нас, нито, струва ми се, от другите нетни донори в бюджета на ЕС“, заяви Курц за австрийската тлевизия О Ер Еф.

БТА