Несменяемата от десетилетия синдикална лидерка Янка Такева е лобирала пред директорите на училища и учителите за точно определено издателство, пише в. "Сега". 

Такева, която е председател на Синдиката на българските учители (СБУ) от 1994 година насам, е разпратила на 10 януари писмо, адресирано до членовете на Изпълнителния комитет на СБУ и до областните координатори, в което "моли за подкрепа" за избора на учебниците на издателство "Клет България" (правоприемник на "Анубис" и "Булвест 2000") за учебната 2020/2021 година.

Конкретно Такева препоръчва учебниците за първи, втори, пети и шести клас, както и учебните помагала за трета и четвърта група на детските градини.

А мотивът за тази "молба" е, че "в продължение на 10 години "Клет България" подпомага издаването на вестник "Учителско дело". Следователно подкрепа би била в "духа на доброто социално партньорство".

По-нататък в писмото Такева уведомява адресатите, че ще бъдат потърсени от представители на издателството "за обсъждане политиките на издателството". 

"Сега" припомня, че според Закона за предучилищното и училищното образование, учебниците и помагалата се избират от учителите, които преподават съответния предмет. Припомня още, че в синдиката членуват 80 на сто от учителите у нас.