Британската полиция съобщи, че униформени са застреляли мъж в Южен Лондон при свързан с тероризъм инцидент, предаде Ройтерс.

По време на инцидента са били намушкани и ранени с нож двама души - случайни минувачи на улица. Ситуацията бързо е овладяна. Засега не се съобщава какво е състоянието на пострадалите, на място са пристигнали линейки и патрулки.

Органите на реда разследват обстоятелствата около случая, заяви полицията в туитър. Според "Скай нюз" нападателят е ислямист и е бил въоръжен с мачете.

Кметът на британската столица Садик Хан осъди случката, като добави, че терористите няма да успеят да разединят лондончани. Британският премиер пък благодари за бързата реакция на силите на реда.

Габриел Виго, 24-годишен служител по сигурността, който живее в района на нападението, съобщава пред CNN, че е чул няколко изстрела. От прозореца на апартамента си видял три тела на земята.

„Улицата много бързо беше затворена. До тялото на единия мъж имаше нещо, което приличаше на устройство, прикачено към него, каза той пред CNN. - То е квадратно и изглеждаше сякаш е прикрепено към дрехите му.”

Друг очевидец, 19-годишен студент от Стретъм, съобщи, че е видял, че мъжът има мачете и устройство, прикрепено към дрехите му. По думите му е видял как мъжът е бил преследван от цивилни полицаи. Спешната помощ в Лондон съобщи, че линейка е била изпратена на място малко преди 14:00 ч.

„Ние работим в тясно сътрудничество с другите спешни служби, като спешна помощ е оказана на редица пациенти на място“, заяви говорител на службата пред CNN.

Междувременно сходен инцидент имаше и в Белгия.

Жена намушка пешеходци на улица в северозападния град Гент. Поне двама души са ранени. Полицейски патрул е открил огън по нападателката и я е неутрализирал. Жената е ранена в ръката и е задържана.

Инцидентът стана само няколко часа след кървавата атака в Лондон.