"Канзас Сити Чийфс" за втори път стана шампион на Националната футболна лига на САЩ по американски футбол.

След 50 години чакане "вождовете" триумфираха на финала Супербоул - 31:20 срещу "Сан Франциско Фортинайнърс" пред близо 65 хиляди зрители на стадион "Хард рок" в Маями.

Вождовете губеха с 10:20 в последната четвърт, но направиха обрат за историята с три последователни тъчдауна, водени от 24-годишния си куотърбек Патрик Махоумс.

Анди Рийд (вдясно), един от най-уважаваните треньори в НФЛ, най-после стана шампион.

Те стават първият отбор в НФЛ, който и в трите си мача в плейофите наваксва пасив от минимум 10 точки и печели. Махоумс беше избран за най-полезен играч (MVP). Той подаде за два тъчдауна и сам отбеляза един. 

Патрик Махоумс

Два от пасовете му бяха пресечени от защитата на "Фортинайнърс" след почивката и тимът от Сан Франциско докосна трофея, но нападението на 5-кратните шампиони се провали в решителните моменти на последната част.

Преди началото на срещата беше почетена паметта на загиналия бивш баскетболист Коби Брайънт, неговата дъщеря и останалите седмина в катастрофата с хеликоптер седмица по-рано.

В края на сезон №100 на НФЛ пък бяха обявени официално и аплодирани 100-те най-велики играчи, както и десет треньори на специална церемония на стадиона.

На полувремето страхотно пъстро шоу устроиха Дженифър Лопес и Шакира (горе). То бе съпроводено с илюминации, ефекти и балет.

Коронацията на шампионите.