Есента дойде и ако не сте застраховали жилището, е добре да помислите за това, съветват брокери. В момента повечето застрахователни компании предлагат с отстъпка своите продукти.

През последните години събитията със сериозни последици и щети върху имуществото се случват все по-често. Някои ги обясняват с климатичните промени, според други това е нормална цикличност, която се повтаря през няколко десетилетия. Фактът е, че много малко от къщите в Аспарухово, Бяла, Мизия, и другите места, които пострадаха от проливните дъждове, бяха застраховани.

Според различни оценки у нас са застраховани между 8% и 13% от жилищния фонд, като преобладаващата част от полиците са сключени като условие на банката за отпускане на ипотечен кредит.

Цената на една застраховка срещу всички рискове, която включва разходи за настаняване в хотел при наводнение или други щети, за жилище, оценено на 100 000 лв., излиза около 200 лева. В тези граници е и задължителната автозастраховка "Гражданска отговорност".

Парадоксът е, че природните катаклизми от последните години не накараха хората да сключват имуществени застраховки. Според статистиката на Комисията по финансов надзор, от началото на годината до края на юли премийните приходи в този сегмент са се увеличили с по-малко от 1% на годишна база.

Явно застраховката на имуществото е едно от последните неща, за които у нас се дават пари. Практиката е показала, че каквото и да се случи, рано или късно държавата ще даде "нещо".