Цели 77% от канадците смятат, че страната им не трябва да плаща за сигурността на британската двойка Хари и Меган Маркъл, които решиха да се преместят да живят в Британска Колумбия. Това сочат резултатите от проучване на агенцията Nanos Research, поръчано специално за местната телевизия CTV. 

Припомняме, че херцогът и херцогинята на Съсекс обявиха преди около месец, че възнамеряват да се оттеглят от задължения към кралското семейство, да напуснат Великобритания и да започнат сами да изкарват парите си. Решението им предизвика скандал в консервативните кръгове на британското общество, които обвиниха Хари, че предава короната. Малко по-късно решението на двойката беше публично подкрепено от кралица Елизабет II. 

Проучването на Nanos показва, че канадците нямат против двойка да живее на територията на Канада, но отказват да плащат допълнителни разходи по тяхната безопасност, защото двамата няма да пребивават като официални представители на Кралицата. Това мнение е най-силно изразено в големите градове като Онтарио, Квебек и района на Атлантическа Канада.

19% от анкетираните пък заявяват, че нямат против да се погрижат за Хари и Меган чрез данъците си, докато едва 4% не могат да преценят.

Проблемът със сигурността на двойката е сериозен за канадското правителство, защото въпреки всичко те остават част от кралското британско семейство. Към момента не е ясно какво ниво на сигурност ще получат двамата, нито кой ще плаща за нея. Кабинетът на Джъстен Трюдо продължава да води дискусии по въпроса. 

Иначе проучването засяга и някои други въпроси. Например Nanos питат канадците: одобрявате ли реакцията на Кралицата? На този въпрос анкетираните не са толкова категорични. 40% от тях смятат, че Елизабет II е свършила добра работа, а 21 на сто са казали, че е свършила много добра работа. Едва 6% определят подхода й като лош. Оказва се, че жените и по-възрастните канадци са по-склонни да одобряват реакциите на Кралицата по кризата с отделянето на Хари и Меган от короната.

Притеснителното обаче, или поне за твърдите роялисти в обществото - едва 32% от анкетираните са заявили, че безрезервно подкрепят поддържането на връзките на Канада с кралското семейство чрез статута на страната им като конституционна монархия. Други 28% само донякъде подкрепят тази идея. Цели 50% са казали, че са донякъде против поддържането на монархията, а 20% са напълно и категорични против. 

Що се отнася до това как ще се чувстват Меган и Хари в Канада, то канадците са категорични - в Британска Колумбия двамата ще се радват на повече поверителност, на по-малко тормоз от медиите и на значително повече уединение.