САЩ предприемат действия, които създават и разпространяват допълнителен страх след избухването на кризата с коронавируса в Китай, вместо да предлагат помощ. Това съобщава днес китайското външно министерство, в официална позиция, цитирана от Ройтерс.

Съединените щати бяха първата нация, която предложи частично изтеляне на служителите на посолството си, и първата, която наложи забрана за влизане в страната на китайските пътници, съобщи говорителят на министерството Хуа Чунинг. 

"Всичко, което направиха, може само да създаде и разпространи страха, което е много, много лош пример", твърди Хуа в онлайн брифинг и добавя, че Китай се надява, че другите страни ще вземат разумни, спокойно и базирани на науката решения. 

Припомняме, че САЩ започнаха евакуирането на граждани на страната от централния китайски град Ухан, откъдето се смята, че вирусът за пръв път се е появил в края на миналата година.

В края на януари пък Световната здравна организация (СЗО) обяви, че вдига нивото на заплаха до високо. 

"Именно развитите страни като САЩ със силни способности и технологии за превенция на епидемиите са поели водеща роля в налагането на прекомерни ограничения, които дори противоречат на препоръките на СЗО", продължи днес Хуа. 

Той има предвид становището на Организацията, според което - ако държавите затворят границите си, то много от пътуващите ще са принудени да търсят начини да влязат незаконно в страните, без какъвто и да било граничен контрол за симптоми на болестта.