Реставратори, експерти и поемни лица влязоха днес в сградата на "Нове холдинг", където се съхранява колекцията на Васил Божков. Културните ценности обаче само се описват, засега не се изнасят. Става въпрос за над 2700 артефакта.

Засега няма разпореждане да се изнасят културни ценности от музея на Фондация "Тракия", заяви днес в ефира на БНТ и бТВ Александър Трайков, директор на Инспектората за опазване на културното наследство в Министерството на културата (МК). Изнасяне може да се случи, само ако има разпореждане на прокуратурата, обясни Трайков.

"В момента се правят огледи, описи, стая по стая. Участват четирима експерти от Министерство на културата, които са разпределени по обектите и следят за нормалното протичане на работата", каза той пред БНТ.

На място са проф. Веселина Инкова, която се грижи от години за колекцията, както и представители на Инспектората за опазване на културното наследство към Министерство на културата. 

Преди дни от прокуратурата отрекоха да се изнасят предмети от колекцията и то в чували, както твърдеше екипът от служители, които се грижат за артефакктите. Оттам все още не са обяснили какво налага преместването на колекцията. Обявиха само, че артефактите ще се съхраняват в Националния исторически музей.

Новото "острие" на Спецпрокуратурата - Ангел Кънев, който работи по кажи-речи всички "медийни" дела. Снимка БНТ/Десислава Кулелиева

Припомняме, че още на пресконференцията, представяща досъдебното производство срещу Васил Божков, Клуб Z попита в рамките на коя процедура се изземват културно-историческите му ценности (тъй като съобщение за запор от КПКОНПИ поне засега няма, б.р.). Бе ни отговорено, че това е обичайно "претърсване и изземване" по НПК, още повече че някои от повдигнатите му обвинения - като прането на пари например, включвали евентуално при осъдителна присъда и изземване на половината имущество.

Тази сутрин проф. Иван Маразов, който е бил консултант на Васил Божков и неговата фондация "Тракия", заяви, че е най-добре тези предмети да си останат на мястото, да се запечата сградата и да не се пипат.

"Да се запазят на същото място, тъй като там има подходящи условия. Те са във витрини, доколкото знам, и нищо не ги застрашава, но властта си решава, разбира се!"

Собственикът на "Нове" е със 7 обвинения, като към момента се намира в Обединените арабски емирства, а българската държава прави постъпления той да бъде екстрадиран.