Тъй като Обединеното кралство иска да напусне единния пазар и митническия съюз на ЕС, както и да сложи край на свободното движение, е ясно, че то няма да може да се облагодетелства от икономическите права и предимства на страна членка.

Това заяви днес Мишел Барние – бивш главен европейски преговарящ за "Брекзит", а сега председател на Работната група за отношения с Великобритания (РГОВ). Така той даде ясно да се разбере, че Лондон не може за разчита на нулеви тарифи и квоти, докато не гарантира честна и прозрачна конкуренция с пазара на ЕС.

Обединеното кралство напусна ЕС на 31 януари.

Също днес британският премиер Борис Джонсън огласи условията на страната си за сключване на бъдещо търговско споразумение със Съюза. През уикенда правителствени източвици в Лондон съобщиха, че той планира пълни митнически и гранични проверки на стоки, влизащи от ЕС.

„Ще имаме два отделни пазара вместо един общ. Между ЕС и Великобритания ще се прилагат правилата за произход и митническите формалности. Достъпът до европейския пазар ще става чрез сертифициране и разрешение, както и при осъществяване на надзор. Няма да има хармонизиране или взаимно признаване на правилата“, каза Барние.

Той също така предупреди, че споразумение между рибарите от ЕС и Великобритания за взаимен достъп до териториалните води е неделима част от търговското споразумение.

Брюксел иска също така амбициозно споразумение и за услугите, което да покрива широк кръг от сектори и да включва дигиталната търговия, интелектуалната собственост и пазарите на обществени поръчки.

Сделката, към която ЕС се стреми, трябва да бъде при абсолютна равнопоставеност, предупреди доскорошният европейски преговарящ. И двете страни обаче трябва да бъдат готови споразумението да не бъде постигнато до края на годината. Тогава изтича преходният период, освен ако до 1 юли не бъде взето решение за неговото удължаване.

Като други области на сътрудничество Мишел Барние посочи борбата срещу тероризма, сигурността, външната политика и управлението. Той уточни, че насоките за бъдещите отношения, както и проекта за политическа декларация ще бъдат представени в Европарламента на 5 февруари.

Шефът на РГОВ изрази надежда, че Съветът ще ги одобри до 25 февруари и тогава ще могат да започнат преговорите, които по принцип трябва да приключат до края на годината.

Същевременно Еврокомисията публикува днес препоръка към Съвета на ЕС за започване на преговори за ново партньорство с Великобритания. Препоръката се основава на съществуващите насоки и заключения на Съвета, както и на Политическата декларация, договорена между Брюксел и Лондон през октомври 2019 г.

Тя включва всеобхватно предложение за указания за водене на преговори. В него се определят обхватът и условията на бъдещото партньорство, което Европейският съюз предвижда да има с Обединеното кралство. Тези указания обхващат всички области от интерес за преговорите, включително търговското и икономическото сътрудничество, правоприлагането и съдебното сътрудничество по въпроси от наказателното право, външната политика, сигурността и отбраната, участието в програми на ЕС, както и други тематични области на сътрудничество. Специална глава очертава цялостна рамка за управление, обхващаща всички области на икономическото сътрудничество и сътрудничеството в сферата на сигурността.