Въпреки забраната и ограниченията да се карат мотори и АТВ-та в границите на национални и прородни паркове, Витоша прави едно голямо изключение. Тази неделя именно в границите на природния парк - над село Железница, няколко мотористи с гръм и трясък са разоравали туристическите пътеки с кросови мотори и АТВ-та въпреки изричната забрана в началото на пътеката.

"Вярно, там табелката услужливо е смачкана. Г-жо кмет, г-да полицаи и всички заинтересовани, защо изобщо си говорим ония работи за зелена София и т.н. на необезпокоявания фон на всичкото това безобразие?", написа наш читател до Клуб Z. Той изпрати и снимките. 

По закон движението на подобни моторни превозни средства в национални и прородни паркове е разрешено само по пътищата. Но дори и тогава трябва да има изрично съгласи от страна на Регионална дирекция по горите. 

Много често тези офроуд практики са опасни за туристите, вредят на околната среда и видовете, които обитават защитените територии заради шума, който вдигат. Замърсяват въздуха, вредят на почвите. А и превръщат пътеките в кални канали. 

Та, въпросът е защо парковата охраната и горската дирекция си затварят очите?