Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните партньори обмислят допълнително съкращаване на добива с 500 000 барела на ден заради отражението на коронавируса върху търсенето на суровината, предаде Ройтерс, позовавайки се на източници.

ОПЕК и нейните съюзници, сред които Русия, обединени в групата ОПЕК+, планират да проведат министерска среща на 15 февруари, посочи един от източниците. По график срещата беше предвидена за март.

Утре и вдругиден във Виена ще има техническа среща на ОПЕК+, на която да бъде направена оценка на отрежението на епидемията върху търсенето на петрол.

Епидемията от коронавирус в Китай може да намали търсенето на петрол с над 250 000 барела на ден през първото тримесечие и да доведе до силен спад на котировките, които и без това са ниски зараси свръхпредлагането, отбелязват анализатори.

Иранският министър на петрола Биджан Зангане предупреди по-рано днес, че разпространението на китайския коронавирус е причинил спад на търсенето и призова да бъдат положени усилия за стабилизиране на цените.

"Пазарът е под натиск и цените спаднаха под 60 долара за барел, така че трябва да бъдат положени усилия за тяхното балансиране", изтъкна министърът.

Търсенето на суровината в Китай е намаляло с 3 милиона барела на ден, или с 20 на сто от общия обем на потреблението на фона на кризата, съобщи Блумбърг. От 20 януари, когато пазарите започнаха да реагират на епидемията, стойността на сорта "Брент" се е понижила с над 10 на сто.

БТА