„Уважаеми колеги,
НОИ получи престижната награда за пример в доброто обслужване на фондация „Граждани срещу бюрокрацията“.

Това съобщение дойде на служебната поща на 30 януари. Получи се нещо повече от смешно. Тъкмо редакцията на Клуб Z бе приключила с една епична кореспонденция с представители на пресцентровета на Националния осигурителен институт (НОИ) и Националния статистически институт (НСИ). 

От началото на годината НОИ е в общественото полезрение, но този път не заради пенсиите и спорния „втори осигурителен стълб“, а заради болничните – и съмнението, че се злоупотребява с тях, изразено от няколко работодателски организации. Дебатът по тази тема достигна до абсурдната идея граничните служби да имат достъп до електронния регистър на болничните листове и да подават незабавно информация към НОИ, когато някой напуска България докато е в болнични. 

В средата на януари Националния осигурителен институт публикува анализ по темата, където се предложиха мерки за ограничаване на злоупотребите с болничните. Докладът на НОИ се опита да разясни неколко спекулации: 

  • болничните се ползват от осигурените най-вече като инструмент за „сливане на празничните дни“ – внушения направени и от премиера Бойко Борисов и от работодателските организации;
  • анализът показа, че ръстът в разходите за болнични се дължи на дългосрочните болнични, а не на кратките болнични за по 3 дни до седмица /оказва се, че хората в предпенсионна възраст ползват повече болнични/;
  • анализът отхвърля подозренията, че държавните служители са голям ползвател на болнични.

Според доклада държавните служители не са съществен ползвател на болнични. Там се посочва, че най-голям брой болнични листове се издават от работещите в най-масовата – трета категория труд – близо 76 на сто от всички болнични листове. Структурата остава непроменена в периода 2016-2018 г., от което е видно, че работещите на държавна служба по Закона за държавния служител или други закони, имат много малък принос в общото нарастване на общия брой на болничните листове за разглеждания период. Същото се отнася за самоосигуряващите се. Анализът на НОИ обръща специално внимание на възрастовата група 55- 64 г., тъй като нейната численост намалява, но се увеличава броят на получателите на обезщетения. 
 

Източник: НОИ


Още преди да излезе този доклад на НОИ Клуб Z се опита да получи повече информация по неяснотите с болничните. 

На 7 януари отправихме питане до осигурителния институт с искане за данни по следните въпроси:

  • Справка по сектори за броя на издадените болнични – какъв е броят на болничните, издадени от лични лекари на служители на държавната администрация и какъв на служители от частния сектор?
  • Справка по сектори за броя на издадените болнични – какъв е броят на болничните, издадени в доболничната помощ на служители на държавната администрация и какъв на служители от частния сектор?
  • Какъв брой болнични са издадени за всеки от месеците март, април, май, септември 2019 г.?
  • През кои периоди на годината са издадени най-голям брой болнични?

Последва уточняващо питане, свързано специално за държавния сектор: 

"Интересува ни броят на болничните за временна нетрудоспособност - общо заболяване и за гледане на дете /справки по отделно, ако имате/.

Ако имате данни за първичните и отделно за продължените. Ако ли не фокусът да бъде върху първичните."

Малко след това – на 15 януари, беше публикуван цитираният по-горе доклад. Но по никакъв начин от НОИ не дадоха и сигнал, че ще отговорят на тези въпроси, чиито отговори отсъстват в анализа на НОИ. Последва нов опит за комуникация с пресцентъра на институцията. Оттам изпратиха отново данни, в които беше обединен броят на болничните за всички служители в държавния и в частния сектор. Т.е. отново нямаше информация по въпросите на Клуб Z - по специално за държавния сектор. 

След като последва нов опит за комуникация с НОИ, беше прикрепен към писмената кореспонденция и служител на пресцентъра на НСИ. И изпратиха отново известните вече данни от доклада на осигурителния институт. 

„Поради редица технически обстоятелства, свързани с процеса на представяне на документацията и отпускане на обезщетенията, справка по сектори за издадените болнични листове към настоящия момент би била непълна и неточна. Затова и такава разбивка за 2019 г. не може да има в отговора. Това включва и работещите в държавния сектор.“, обясниха от НСИ. 

От страна Клуб Z последва ново питане – дали може да се даде справка за периода 2010-2018 г.

„Както вече Ви съобщихме, справка по сектори за издадените болнични листове за периода 2016 – 2018 е налична в публикувания анализ, за Ваше улеснение глава 2.5. В кои икономически дейности има издадени най-много болнични листове?“, отвърнаха от НОИ.

Оказва се, че НОИ и НСИ жонглират избирателно с данни /за конкретния период 2016-2018 г./ И нямат информация за болничните в държавния сектор за годините между 2010-та и 2016-та. 

„Ето експертното становище относно исканата справка по сектори за издадените болнични листове от 2010 г. насам:

Информацията за издадени болнични листове от 2010 г. насам по икономически дейности следва класификацията на икономическите дейности съгласно приложение № 1 от ежегодните закони за бюджета на държавното обществено осигуряване. Тъй като в годините има разлики между дефинициите, от гледна точка на техния обхват, на икономическите дейности, за които социалните партньори са договорили минималните осигурителни доходи, не е налице сравнимост в отделните години.“, обясниха в ново писмо от НОИ. 

Тази липса на данни поставя още повече въпроси без отговор. И най-вече как се пишат подобни мащабни доклади, след като специализираната администрация не разполага с конкретни точни данни за това. А иначе са горди носители на награда, която стимулира намаляването на бюрократизацията.