Или ще има някаква форма на дясноцентристко правителство с по-големи или по-малки отстъпки от партньорите, или ще се върви към нови избори.

Тази прогноза направи социоложката Боряна Димитрова по БНТ. Според нея преговорният процес няма да тече само в един тур. След сегашния първи тур, в който политическите формации представят позиците си, ще има втори и трети, смята Димитрова. Тя напомни, че за първи път в България има такъв преговорен процес. "Досега всички договорки течаха зад кадър, само можеше да се досетим кой дърпа конците". В момента има две неща - сравнително точно оприличаване на близките позиции и на непреодолимите различия, на червените линии. Второто е по-пикантната стилистика, както го определи социоложката - кой на кого хлопва врата и т. н.  Тя напомни, че в преговорите резултатът не може да е 1:0, трябва всички да печелят, да е 1:1. Според Боряна Димитрова във вчерашните, натоварени с много очаквания, разговори е имало продължаване на стилистиката от предизборната кампания.

Но ще има развитие, смята тя. "Всеки си запазва възможността да има развитие. Никой не гледа на този кръг като на финален", демонстрира оптимизъм Димитрова. Отначало вчера било казано, че преговорите се прекратяват. По-късно обаче Бойко Борисов казал: Имаме шанс за още.

"Не разглеждам преговорите като завършени", заключи Боряна Димитрова.

Според политолога Антоний Тодоров ситуацията е нестандартна. А партиите нямат опит в публични преговори. Те дори не били сигурни какво точно трябва да кажат на пресконференциите след разговорите. Тодоров посочи и че преговорите били двустранни между ГЕРБ и всяка от останилите седем партии.

От двустранни преговори имало смисъл обаче само в случаите с БСП и ДПС. В другите случаи чисто аритметически коалициите ще са поне с три партии. Затова и според Тодоров в тези случаи преговорите не трябвало да са двустранни, а с всички партьори в една бъдеща коалиция. "Как ще бъдат заедно обаче Реформаторският блок и Патриотичният фронт, те не си говорят помежду си", твърди политологът.

Според него ситуацията е нестандартна и затова и решението трябва да е нестандартно. Тодоров обаче не уточни какво би могло да бъде то.