Съединените американски щати ще оповестят съвсем скоро името на българин, който ще получи забрана да пътува до страната, заради корупция. Това обяви пред Нова американският посланик Херо Мустафа тази сутрин. 

Тя не пожела да каже кой е българинът, нито дали е политик, но каза, че неговият случай "е доста ясен" и затова правителството е решило да го обяви. 

Самото обявяване ще стане пък директно от държавния секретар на САЩ. Самата забрана вероятно ще дойде по силата на специализирания закон "Магнитски", който действа на територията на САЩ, но се отнася до лица, които са граждани на други държави. Към момента се твърди, че по този закон, както и по другия международен инструмент за преследване на корупцията - РИКО, дело вече е образувано срещу депутата и бизнесмен Делян Пеевски. 

"САЩ имат намерение да предприемат по-твърди мерки, мерки със зъби, в борбата с корупциятаЗатова скоро ще оповестим първия българин, на когото ще бъде наложена забрана за влизане в САЩ заради корупция. Има конкретна разпоредба в законодателството на Конгреса, която дава право на държавния секретар на САЩ да назове длъжностни лица, замесени в корупционна дейност. Месец, след като казах, че ще направим това, ние действително ще оповестим име."

Мустафа заяви, че това ще бъде само първото име, но не и последното.

"Това ще бъде само първото име, но после ще има и други. Впоследстиве ще разгледаме целесъобразността на приложим глобалния закон „Магнитски” и други твърди мерки.Ние не се отнасяме към този въпрос повърхностно. За да назовем конкретно лице, трябва да имаме доказателства. Този първи случай е много ясен и затова решихме да действаме бързо. И това ще се случи след няколко дни”

Херо Мустафа коментира и друга актуална тема за България - отпадането на визите за пътуване в САЩ. По думите й през март в страната ни ще дойде служител на държавния дпартамент и ще разговаря с правителството. Вашингтон обаче бил наясно с желанието на българите визите да отпаднат и се ангажирал с решения скоро.

Посланикът коментира и т. нар. "Балкански поток" или продължението на руския газопровод "Турски поток". Тя не каза дали САЩ обмислят санкции на българската част на проекта, но заяви, че страната й остава привърженик на реалната, а не симулативната диферсификация на доставките.

Очаквайте подробности!