Сенаторът социалист Бърни Сандърс заяви, че води пред умерения Пийт Бутиджидж в първичните избори на демократите в щата Айова, в които се определя кой да е кандидатът на партията в надпреварата за Белия дом, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Поради неспособността на Демократическата партия в Айова да публикува резултатите тази вечер, предизборният екип на Сандърс съобщи своите данни, опиращи се на близо 40 процента от партийните събрания.

Според тези данни Сандърс получава с 28,62 процента от гласовете, следван от Бутиджидж с 25,71 процента и сенаторката Елизабет Уорън с 18,42 процента. Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън е едва четвърти с 15,08 процента, въпреки че води в анкетите на национално ниво.

Председателят на Демократическата партия в Айова Трой Прайс съобщи, че резултатите от първичните избори в щата ще бъдат оповестени по-късно днес, предаде Асошиейтед прес.

Прайс каза, че получените от различните окръзи данни се сверяват чрез ръчно преброяване на бюлетините, но процесът отнема повече време от очакваното. Той подчерта, че забавянето се дължи на проблем при съобщаването на данните, а не на хакерска атака.