Политическият дебат на парламентарните избори отстъпи място на технологията на купения и контролирания вот. Партиите се опитаха да корумпират българските избиратели. Това  заяви изпълнителният директор на неправителствената организация „Прозрачност без граници” Калин Славов, който представи доклада на асоциацията от наблюдението на вота на 5 октомври. 

Според него обаче партиите няма от какво да са доволни, тъй като разрастването на тези явления е довело до трудна ситуация за формиране на политическо управление.

Купеният вот не може да бъде онова предимство, което да отвори пътя към политическата власт. Иска ми се и политиците да го осъзнаят и да се върнат към политическия дебат, призова Славов.

Според Огнян Минчев проблемът е, че настъпват структурни изменения на българската политическа система вследствие на това, което се случва от купуване на гласове и контролиран вот. Той посочи, че сега за първи път имаме изцяло изкуствена конструкция - партия, която е изцяло резултат от корпоративни интереси. Минчев посочи,  че такава квазипартия е "България без цензура", която много удачно била определена от политолога Анна Кръстева като "силиконовото ДПС".

Може да се очаква в бъдеще подобни конструкти да експанзират и да заемат по-големи части от политическото пространство, каза още политологът.

"Прозрачност без граници" е констатирала повече от двойно увеличаване на сигналите за купен вот в сравнение с предходните избори. Делът им вече е достигнал  8,17 процента. Запазвал се и високият дял на контролирания вот – 16 процента от сигналите. 

От асоциацията отчитат и засилващ се натиск от представители на местната власт върху изборния процес. Новост за последните избори са опитите за контролиран и купен вот за конкретен кандидат за листа.  Имало и натиск от страна на работодатели. От неправителствената организация посочиха случай от Русе – фирма е обявила неделя, 5 октомври за извънреден работен ден, за да ограничи правото на глас на служителите си.

Имало и купуване на гласове чрез схеми за разплащане в магазини и заведения. Раздавани са хранителни продукти и дори зимно работно облекло пред избирателна секция.

Друга схема действала на принципа на финансовите пирамиди. На определени хора се обещавали пари, ако предоставят имена на още петима потенциални избиратели.

 От асоциацията предлагат и промени в Изборния кодекс.  Една от идеите е да се обособи избирателен район "Чужбина". По този начин нямало да се стига до феномена Бат' Сали, който стана депутат от Кюстендил само с 800 гласа благодарение на разпределението на вота за ДПС от Турция. Освен това сънародниците ни зад граница по този начин щели да могат да гласуват и преференциално за личност, а не само за политическа партия.