Как Васил Божков и Цветан Василев внезапно станаха врагове на държавата - след като години наред развиваха бизнеса си пред погледа й, получавайки и публично отличия. Какво демонстрира новият главен прокурор Иван Гешев с голямата си активност и речи за бедност, пенсии и коледни надбавки. Как така и Василев, и Божков бяха "изпуснати" от службите да заминат в чужбина и да бъдат задочно обвинявани и съдени у нас. Какви са приликите и какви са разликите между двата случая.

Отговори на тези въпроси се опита да даде днес Николай Стайков от неправителствената организация "Антикорупционен фонд". АКФ се занимава с делото "КТБ" в търсене на липсващите имена по делото (според Гешев в обвинителния акт не липсва само Делян Пеевски, а и Обама, и Путин, б.р.). Прави и редица други разкрития за корупция и нередности в държавното и общинското управление.

В интервю за БНР Стайков отбеляза, че приликите в двата случая са много. Най-малкото защото и БНБ тогава, и Държавната комисия по хазарта сега са "проспивали" години наред нередностите в секторите си - КТБ и при облагането на частните хазартни оператори. Стайков припомни, че принципал на комисията по хазарта е финансовият министър - от средата на 2014-а досега неизменно Владислав Горанов, т.е. това е правителствена функция. Ръководството на БНБ пък се избира от парламента. А случайно или не подсъдимият по делото КТБ подуправител и ръководител на "Банков надзор" Цветан Гунев беше избран само ден преди Делян Пеевски да бъде избран за председател на ДАНС от същия този парламент. Т.е. пак едно политическо мнозинство избира.

Разликите обаче не са малко, посочи още Стайков. Активността на Гешев е и имиджова, и поради натиск, смята той.

"Докато в случая КТБ става дума за пари и то много пари, в момента обяснението защо се случва всичко това с Васил Божков, който е "един динозавър, макар и много умен динозавър на българския преход, е малко по-сложно. Защо сега, а не миналата или следващата година - е също малко по-сложно."

"Не става дума единствено и само за пари. Да не забравяме, че сме в първия месец на новия главен прокурор и тук важи житейското правило, че няма никога втори шанс за първо впечатление. Тоест този един месец и следващите няколко ще бъдат изключително важни, за да се изгради имиджът на новия главен прокурор." 

По повод имиджа Стайков заподозря Гешев, че е работил върху себе си в последния месец и половина, откакто оглави държавното обвинение, като това си личало дори в изказа му.

"Той е като политик, който е преминал обучение за предизборна кампания", заяви представителят на АКФ.

И припомни също така, че българското политическо статукво, правителство и прокуратура - главният прокурор и премиера, са под огромен натиск от няколко години насам за ефективни действия за борба с корупцията: 

"Натискът е вътрешен и външен, но  докато с вътрешния те някак успяват да се справят, да го запушат и маргинализират, с външния натиск ситуацията е много трудно да се канализира и там трябва да се представят резултати."

Защо от прокуратурата са допуснали Божков да се качи на самолета си и да замине за Дубай, попита водещата Силвия Великова в контекста на това, че много преди заминаването му и за самия Божков би трябвало да е ясно, че има проблем с държавата - проверки на лотарийния му бизнес, законът на Валери Симеонов за монопол на лотарията и др. Появиха се съмнения, че а) обвинението иска да се чува само неговата дума в процеса и б) че е имало теч на информация за предстоящ арест.

"В прокуратурата има основание да се разследват както дните точно преди ареста на Васил Божков, така и за последните 30 години всички сигнали, подавани срещу него и как са били запушвани. И мисля, че това ще бъде едно страхотно вътрешно прочистване на прокуратурата. Но имам опасения, че няма да видим такова нещо.

Категорично Васил Божков е бил опазен, протектиран от един регулаторен чадър, който включва не само правителство и съдебна власт. Което е било част от рецептата за неговото оцеляване през последните 30 години. Защото той винаги е бил в една леко сива зона, където винаги е имал много специална позиция и той винаги е зависел изцяло от решения на овластени чиновници", коментира Стайков.

И постави резонния въпрос:

"От 2011 година досега, откакто изтекоха грамите на американското посолство в "Уикилийкс", оттогава досега няма никаква формална причина да не бъде започната прокурорска проверка на дейността и на произхода на парите на Васил Божков. Защо от 2011 година досега той не е бил разследван истински е една тема, на която, ако си отговори новият главен прокурор, ще има най-доброто прочистване на българската съдебна система. Много се съмнявам, че той ще го направи, знаейки начина, по който беше избран".