Правителството ще изтегли нов държавен дълг от 200 млн. лв. Това става ясно от кратко съобщение публикувано на страницата на Българската народна банка. 

Дългът ще бъде поет през февруари чрез пускането на вътрешния пазар на петгодишни облигации с фиксирана лихва от 0.01%. Пласирането на ценните книжа ще бъде направено именно от БНБ.

Обяснението -  "благоприятната пазарна конюнктура и постигнатите изключително добри резултати при предишните две емисии на държавни ценни книжа (ДЦК)". Това реално ще бъде трета емисия от началото само на тази година. 

При първата правителството успя да пласира други петгодишни ДЦК. При втората тя бяха десетгодишни, с доходност от 0,13%.

Така кабинетът показва, че с действията си от началото на годината, вероятно ще се възползва напълно от позволението на парламента да изтегли вътрешен дълг до 2.2 млрд. лв. Депутатите разрешиха и търсенето на кредити от международните пазари. 

Вероятно с нови дългове ще се погасяват стари такива. Справка на страницата на БНБ показва, че през тази година падежират кредити на стойност почти 1.2 млрд. лв. само за вътрешни дългове.