Със свое решение правителството увеличи основната месечна заплата на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП) Галя Димитрова на 5 500 лева, считано от 01.01.2020 г. Това става ясно от решенията на Министерски съвет от днес. 

От прессъобщението разбираме, че повишението на заплатата на Димитрова се дължи най-вече на принципното административно увеличение на разходите за персонал в бюджетните организации за 2020 г. Според Закона за държавния бюджет - тази година всички чиновници ще взимат с по 10% повече. Така заплатата на шефката на НАП от 5000 лв. става 5500 лв. 

Припомняме - Галя Димитрова беше директор на Агенцията по времето, в което беше извършена хакерската атака срещу сървъви на ведомството и от там в интернет изтекоха милиони лични данни на български граждани. Въпреки безпрецентната ситуация обаче - Галя Димитрова отказа да прекрати платеният си годишен отпуск. 

Тогава тя обясни, че това било "много тежко, но добре обмислено решение да не си прекратя отпуската". Въпреки че всички данни сочеха за тежки пропуски в системите на НАП, управлявани именно  от Димитрова - за действията й не й беше поискана отговорност и тя беше защитена от финансовия министър Владислав Горанов. 

Като имаме всичко това предвид - забавната част от днешното решение е следната: 

"При формиране на основната месечна заплата е отчетен водещият принос на изпълнителния директор на приходната администрация за успешното изпълнение на основните стратегически и оперативни цели на НАП за 2019 г., свързани със събираемостта на приходите и доброволното изпълнение на задълженията."

Излиза, че Галя Димитрова получава похвала за всичко свършено в работата си - именно през критичната на НАП и националната сигурност 2019 г. 

Всъщност увеличението на заплата на директора на НАП следва тенденция за постоянно увеличение. Миналата година, отново с решение на МС, тя беше увеличена на 5000 лв. Въпреки това, тя значително изостава от другите заплати този държавен сектор.