Че забравя. Това е най-голямата беда на българския гражданин. Не неговото търпение, всевъзможно мрънкане и очакване някой друг да му свърши работата. Както някога е чакал Дядо Иван да го освободи от турското иго, а днес гледа с разширени зеници Херо Мустафа да накаже корумпираните в България.

Все тая, когато помним от ден до пладне. Да чакаме все някой да ни свърши работата. И да се молим справедливост - това ни е бедата. Но каква справедливост, какъв правов ред и държавност, когато у нас некадърността и провалите се поощряват, награждават, че и дори се хвалят за това? 

Само преди шест месеца Националната агенция по приходите (НАП) преживя един от най-сериозните репутационни, административни, институционални и системни трусове. А на 5 февруари кабинетът на Бойко Борисов реши да увеличи до 5500 лв. заплата на изпълнителната директорка на НАП Галя Димитрова заради „успешното изпълнение на основните стратегически и оперативни цели на НАП за 2019 г., свързани със събираемостта на приходите и доброволното изпълнение на задълженията." 

А каква беше ситуацията през лятото на 2019 г.? Бяха източени данните на над 5 милиона българи. Последва шумно разследване и повдигане на обвинение на трима души от „ТАД груп“. Заради „НАПлийкс“ – три държави спряха обмена на чувствителна данъчна информация с българската приходна агенция. Имаше наложена дори глоба от страна на Комисията за защита на личните данни от 5 млн. лв. заради тази откровена некадърност от страна на приходната агенция. Днес се оказва, че българският данъкоплатец ще вади пари не само за глобата, но и за увеличението на заплата на Димитрова.

А самата ръководителка на НАП се държеше все едно не е отговорна за нищо преди половин година. В разгара на "НАПлийкс" бе в отпуска. А обяснението за решението й се превърна във виц.   

„Беше тежко, но много добре обмислено решение да не си прекратя отпуска. Имах много важна и изключително отговорна лична причина за това. Човек трябва да е отговорен не само в професионален, но и в личен план", обясни тогава тя.

След това последва решение да се уволнят двама души от ИТ-отдела на НАП... и майсторско снишаване от страна на Галя Димитрова и нейния патрон – финансовият министър. 

Владислав Горанов се превръща най-мощния властови център в третия кабинет на Бойко Борисов. Той е като тефлонов тиган – нищо не му се лепи. 

Нито разкритието, че живее в чуждо луксозно жилище без да плаща наем, нито „НАП-лийкс“ разклатиха стола на Горанов. Нито разкритията, че хазартната комисия си е затваряла очите за лотарийния бизнес на Васил Божков. 

В последния сюжет Горанов, който освен пряк политически ръководител на НАП, отговаря и за работата на Комисията по хазарта.

"Ако се установи лична моя вина или компетентност по Закона за хазарта, тази отговорност не само, че ще бъде поета, тя ще се сведе до друг тип отговорност", обяви седмица след началото на хазартната война Горанов.

В политиката обаче знаем какво значи "ако". Министърът, който никога за нищо не е отговорен, не само, че се измъква отново, но и назначи шефа на своя кабинет за председател на същата тази хазартна комисия. А неговите хора излизат хем сухи, хем ги поощрява с по-високи заплати, като директно кадрува в институции, които се разследват от прокуратурата. И отново да се повтори - той носи политическата, а и административна отговорност за тяхната работа. 

Да не забравяме, че през 2019 г. НАП отписа 20 млрд. лв. несъбрани данъци към 2017 г. А в агенцията са си раздали бонуси за 30 млн. лв. - по около 4 хил. лв. на човек, обявиха о БОЕЦ, позовавайки се на отговори, получени по Закона за достъп до обществената информация БОЕЦ.  

Всички тези "истории без край" за пореден път отварят един голям въпрос. Толкова ли е силен Владислав Горанов, че премиерът Бойко Борисов не спира да угажда на кадровите му системи?