Руският президент Владимир Путин поиска да се отнемат лицензите на аптеки, които повишават цените на медицинските маски и противовирусните препарати на фона на заплахата от коронавируса, съобщава радио "Свобода".

Това стана по време на среща с министрите в сряда.

Вицепремиерката Татяна Голикова призна в началото, че има дефицит на медицински маски и противовирусни препарати в редица аптечни вериги. Тя съобщи, че има сериозен скок в цените на тези изделия и лекарства.

Заместник-шефът на Федералната антимонополна служба Андрей Цариковски нарече подобно поведение "икономическо мародерство". Най-големият скок на цените - от 650 процента - бил регистриран в Дагестан, добави той.

Медицинските маски са свършили в много от аптеките в Тюмен, съобщи агенция "Интерфакс". Местните жители ги изкупуват след новината, че руските граждани, които на 5 февруари бяха евакуирани от китайския град Ухан, ще бъдат настанени в санаториум на 30 км от Тюмен. Днес в Русия бяха регистрирани два случая на заразени с коронавирус, като един от тях е в Тюменската област.

По-рано Световната здравна организация отправи препоръки за използването на медицински маски като отбеляза, че те трябва да се носят от хора, които вече са болни.