Сенатът на САЩ оневини Тръмп по двете обвинения, по които се води процедура за импийчмънт - злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса.

Горната камара гласува с 48 гласа "виновен" и 52 "невинен" за злоупотреба с власт. По отношение за възпрепятстването на Конгреса вотът приключи с 47 гласа "виновен" и 53 "невинен".

Разликата от 1 глас дойде от гласуването на републиканеца Мит Ромни - той подкрепи първото обвинение и не подкрепи второто.

Републиканската сенаторка Сюзан Колинс, на която демократите разчитаха да гласува против президента Тръмп, в крайна сметка го подкрепи.

 

Тръмп празнува

След официалното закриване на процедурата по импийчмънт президентът публикува клипче в профила си в "Туитър", което говори само за себе си.

 

 

Малко преди началото на вота по двете обвинения президентът сподели видео от годишната си реч за състоянието на Съюза. Бяха представени ключови моменти от изявлението на Тръмп и недоволните физиономии на негови противници в залата.

В съпровод се чува хитът на рок групата "Назарет" - "Love hurts" ("Любовта боли").

 

 

Официалният профил на кампанията на Тръмп също не запази мълчание.

Там бе публикувано официално обръщение от шефа на предизборния щаб - Брад Парскал.

 

 

"Президентът Тръмп бе напълно оправдан и е време да подновим работата си за американския народ. Бездействащите демократи знаят, че не могат да го победят, затова се опитаха да го импийчнат. Този ужасен процес през цялото време бе кампанийна тактика, за да се отмени вотът на 63 милиона американци през 2016 г. и бе очевиден опит за намеса в президенските избори през 2020 г. само 9 месеца по-рано. И след като кампанията на президента единствено стана по-голяма и по-силна в резултат от тази безсмислица, импийчмънт измислицата ще остане в историята като най-лошата грешка в американската политическа история". 

Малко преди това пък бе качено клипче, в което Мич Маконъл къса обвиненията срещу президента (на мястото на Нанси Пелоси, която вчера направи същото с речта на държавния глава).

 

 

Как се стигна до тук?

За да свалят Тръмп, демократите се надяваха на чудо. От 100-те сенатори поне 67 трябваше да подкрепят поне едно от двете обвининия. В настоящия състав в горната камара на Конгреса има 47 демократи, 2 независими и 53 републиканци.

Процедурата по импийчмънт бе започната заради изговореното по време на телефонен разговор между Тръмп и президента на Украйна Володимир Зеленски на 25 юни.

Според демократи, множество дипломати и други държавни служители, които дадоха показания пред Камарата на представителите, държавният глава на САЩ е изисквал от украинския си колега официално да обяви разследване срещу бившия директор на местния енергиен гигант "Бурисма" - Хънтър Байдън (сина на Джо Байдън, който е основен противник на Тръмп на президентските избори през 2020 г.).

В замяна Америка е щяла да отпусне 391 милиона долара във военни помощи (които преди телефонния разговор са били необяснимо задържани).

В петък Сенатът гласува против изслушването на нови свидетели. Бившият съветник на Тръмп по национална сигурност Джон Болтън бе изявил желание да даде показания. Той е убеден, че американският президент е предложил "услуга за услуга" на Зеленски, което, ако бъде доказано, е напълно основателно условие за импийчмънт.

Демократите все пак обмислят да привикат Болтън за изслушване след прекратяването на процедурата по импийчмънт.

Преди вота в сградата на Капитолия се събраха граждани на САЩ, които настояваха за налагане на импийчмънт.

Снимка АП/БТА
Снимка АП/БТА

Пред Сената преди гласуването говори лидерът на демократите горната камара - Чък Шумър. Той отбеляза основанията за импийчмънт, които са в основата на двете обвинения срещу Тръмп. 

"Няма по-голямо подкопаване на демокрацията ни от това външни сили да решават изборите ни", допълни той.

Изявление отправи Мич Маконъл - лидерът на републиканското мнозинство в Сената. Той подчерта, че целта при основаването на горната камара е била да поддържа стабилно на политическата система в САЩ. Според него тази вечер Сенатът ще изпълни функцията си.

"Този партиен импийчмънт ще приключи днес", обяви Маконъл.