Съдия Андон Миталов, който получи забрана за влизане в САЩ заради корупция, от днес е в болнични. Новината за американските санкции срещу магистрата е дошла като гръм от ясно небе за Специализирания наказателен съд, а корупция се доказва само с разследване. Това накратко коментира тази сутрин председателката на спецсъда Мариета Райкова, където правораздава колегата й.

По-рано стана ясно, че Миталов  е имал насрочено дело за тази сутрин, но то е отложено заради заболяване на адвокат.

Райкова отрече написаното в кафяви медии, че съдията и преди е уволняван за корупция. Напротив - срещу Миталов никога не е имало подобни или някакви други сигнали.

"Всъщност колегата се ползва с много добро име и разочарованието е за всички", каза шефката на спецсъда.

Тя допълни, че безспорно за специнституцията и реномето й "това е много тежък удар", но от днес се е поинтересувала за две неща. Първо -  има ли образувано досъдебно производство в прокуратурата срещу Миталов. И представени ли са доказателства от американска страна.

"Тъй като, ако си спомняте, още преди изявлението на държавния секретар, посланик Мустафа каза, че има сериозни доказателства", припомни Райкова.

Вторто е - докъде е стигнала проверката срещу Миталов в Инспектората на ВСС, инциирана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров именно заради пускането на обвинения в шпионаж в полза на Русия Николай Малинов да пътува за Москва. "Предполагаме, че има връзка между изявлението на държавния секретар и тази проверка", прелюбопитно анализира Райкова проверката, която задейства Сотир Цацаров. Засега обаче тя може само да чака резултатите.

"Тук говорим за корупция - корупция се доказва или отхвърля не при проверка, а при разследване", заключи съдийката.

Председателката на два пъти каза, че всяко обвинение се доказва само след процес и присъда. И иронично отбеляза, че това е "именно заради върховенството на закона".

Днес извънредно в 11,30 ч се събира и съдийската колегия на ВСС, за да умува какво да се прави със съдията, посочен от САЩ като корумпиран.

Инспекторатът отказал да образува проверка

Три месеца след като тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров сезира Инспектората на ВСС за това, че Миталов пусна Николай Малионов в Русия да си вземе лично отличието от Путин, ИВСС излезе със становище: не е имало основание за образуване на проверка.

В сигнала главният прокурор е поискал по същество от Инспекторатът да се произнесе по правилността на постановения съдебен акт, доколкото съдията е разрешил на обвиняемото лице да напусне страната, без преди такова разрешение да е поискано от прокурор и същият да е отказал да разреши напускането, припомнят от ИВСС.

Оттам посочиха, че са извършили "предварително проучване "от инспектор от ИВСС, който е приел, че няма основание за образуване на проверка по случая, доколкото не са установени нарушения по чл. 54 ал. 1 т. 2 ЗСВ ("ИВСС проверява организацията по образуването и движението на съдебните, прокурорските и следсттвените дела, както и приключването на делата в установените срокове").

С други думи ИВСС няма компетентност да се произнася по същество относно правилността на съдебните актове и доколкото не са установени нарушения по образуването, движението и приключването на делото, с посоченото становище е прието, че няма основание за образуване на проверка.

Други сигнали по отношение на съдия Миталов не са постъпвали в Инспектората.