„Не, по никакъв начин. Имаме важни неща да решаваме.“

Така премиерът Бойко Борисов отговори на въпроса на български журналисти в Брюксел дали е обсъждал на срещите си обявената от САЩ забрана за влизане на тяхната територия на съдията Андон Миталов.

Посещението е двудневно и е в навечерието на извънредния Европейски съвет, посветен на бюджета на ЕС за периода 2021-2027 г. Вчера Борисов се видя с председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, а днес – с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Заедно с премиера в Брюксел е и вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев.

„Департаментът е решил, не дава визи“, продължи Борисов. (Става дума за Държавния департамент на САЩ – б.р.)

Той припомни, че когато е бил главен секретар на МВР, главният прокурор и вътрешният министър на България не са имали визи за САЩ.

Самият премиер не е бил ни най-малко учуден от решението на САЩ. Но отказа да го коментира:

„Изказвал съм се срещу съда, само когато спечелих дело, а в крайна сметка аз платих парите. Защото ми се видя много – хем да осъдиш някого, а таксите, които ми наложиха, надвишиха парите, които получих. Сиреч глобиха ме с 2000 лева. Затова няма да се произнасям. Но, когато са видели човек с повдигнати обвинения да е  в Москва и да получава орден, сигурно са си задали и те въпроси. И може би оттам тръгна цялата работа. Едното е работа на САЩ, имат го в техния закон. А другото е решение на български съдия – той е независим, така е решил.“

Миталов е съдията, който пусна лидера на движение „Русофили“ Николай Малинов в Москва, за да получи орден от президента Владимир Путин. Това става въпреки наложената на Малинов забрана да напуска България поради обвинения в шпионаж.

Борисов призова българските журналисти да задават още въпроси. Последва питане какви са отношенията ни с ОАЕ и дали може да бъде ускорено екстрадирането на укриващия се там Васил Божков.

„Прекрасни са. Със Саудитска Арабия, с Емирствата... Когато текат съдебните процеси, аз не се меся. Със сегашния главен прокурор работим по различен начин, отколкото с предишния. Разбрали сме се за рамката – борба с корупцията, с битовата престъпнпост, с телефонните измами, с контрабандната. Придал съм му службите, които събират информацията и действат. Аз научавам тогава, когато научавате и вие“, отговори министър-председателят.

На срещите в Брюксел не е обсъждано и писмото на главния прокурор Иван Гешев до евроинституциите, в които се казва, че Сърбия не изпълнява международните си задължения, като не екстрадира банкера Цветан Василев.

„За разлика от други институции, ние не се месим на независимата съдебна власт. Писмото не е съгласувано с Министерския съвет, не ме е питал никой, нито е коментирана тази тема. България беше само хвалена за борбата с организираната престъпност, за задържаните огромни количества наркотици, за борбата с корупцията, с контрабандата“, отговори Борисов.

Той обаче е разговарял за очакваното падане на мониторинга на Еврокомисията. Станало е дума защо по този въпрос трябва да се произнесе Съветът на ЕС, след като това е доста обтекаемо понятие в законодателството. Но България е направила всичко необходимо от своя страна – питала е Венецианската комисия, получила е писмо отговор от председателя на ЕК.

Накрая Борисов коментира снега в България:

„Някога като кмет гледах само да не падне някаква снежинка. А сега – каква радост, затворили прохода Шипка!  Такава радост не е имало никога! Ей, сушата е страшна работа! Господ ни чу. И за житото добро, и за посевите. Всички язовири бяха празни. По Делиормана от лятото не е падал дъжд. Народът е казал: „Голям сняг, голям комат!“ Не аз, а народът.“