"Искам да Ви уверя, че Русия, както и преди, винаги ще възприема Сърбия като най-близкия съюзник, най-близкия роднина."

Това каза днес руският президент Владимир Путин на сръбския си колега Томислав Николич. Путин пристигна на официална визита в Белград, предаде Ройтерс.

Николич награди госта си с орден на Република Сърбия I степен.

"Скъпи братко Владимир, сръбският народ се гордее, че ти носиш най-висшия сръбски орден”, заяви той на руски език. Той допълни, че двете страни винаги са били заедно.

Николич отново благодари на Русия, че не е изменила на принципите си и че продължава да подкрепя териториалната цялост на Сърбия, щом стане дума за отцепилата се през 2008 г. област Косово.

"Принципната ни подкрепа по въпроса за Косово не може да бъде променена. Русия не търгува със своите приятелства", заяви Путин.

Путин дърпа маншета си пред погледа на сръбския си колега Николич.

Гостът бе посрещнат с най-грандиозния от 29 години насам танков парад в Белград. Визитата му е по повод 70-ата годишнина от освобождаването на града от германска окупация. Путин се поклони на паметника на съветските войници и югославските партизани, паднали в битката за столицата.

Сърбия посрещна госта, раздвоена между желанието си да влезе в ЕС и да продължи да поддържа тесни връзки с Русия, коментира в. "Дейли телеграф".

Русия има желанието на инвестира 1 милиард долара в сръбската държавна петролна компания НИС, каза Путин. 51 на сто от компанията са собственост на руската "Газпром нефт". Те бяха придобити през 2008 г. за 400 милиона евро. Малко след това правителството в Белград обяви, че сделката е била по-изгодна за Москва, и поиска нейното преразглеждане, припомня Ройтерс. Русия обаче отхвърля тази възможност.