Заради липса на средства 29-то издание на най-стария балетен конкурс в света “Международен балетен конкурс – Варна”, няма да се проведе. Това съобщи варненският сайт Moreto.net.Oт едноименната фондация съобщават пред медията, че отлагането е по "технически причини".

А по-късно е разпратено съобщение, в което се казва, че недостатъчно спонсорство и дарения са причината балетният конкурс да не се състои. 

Организаторите посочват в официална позиция, че планираното събитие за 15-30 юли 2020 г., се отлага по технически причини и няма да бъде проведено през настоящата година.

„Допълнително ще съобщим на официалния ни сайт и в страниците ни в социалните мрежи кога ще бъде проведено неговото XXIX издание.
Благодарим Ви за интереса към конкурса и към балетното изкуство, разчитаме на Вашето разбиране и оставаме във връзка с Вас в името на танца, който винаги ни е събирал на Варненската балетна олимпиада.“
, посочват от Фондация “Международен балетен конкурс – Варна”.

Международният балетен конкурс-Варна е създаден през 1964 г. Първото му издание се провежда от 2 до 13 юли в Летния театър на морската ни столица. Инициативата е първото в света професионално международно балетно състезание, припомнят от Moreto.net.

След 1992 г. Състезанието се организира, финансира и обгрижва от Фондация “Международен балетен конкурс – Варна”. Тя набира средства само благодарение на благородни дарения на сътрудници от България и чужбина.