"Въпросът не е какво ще правя аз, а какво ще правим всички ние, българите. Ще си върнем ли закона, ще си върнем ли държавата, ще и върнем ли справедливостта и роднините зад граница".

Така президентът Румен Радев отговори на въпрос какво ще прави, след като обяви, че сваля доверието си от правителството. Това се случи след участието му, редом с вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов, в годишния преглед на подготовката на армията - в качеството си на върховен главнокомандващ.

Последва въпросът за "заплахата", че ГЕРБ може да реши да му поиска импийчмънт, след като Конституционният съд се произнесе за обхвата на имунитета му по искането за тълкуване на основния закон от главния прокурор Иван Гешев. 

"Импийчмънтът няма да напълни язовирите, няма да напълни хладилниците на хората, няма да вдигне пенсиите, най-много да напълни площадите и да доведе до окончателен крах на управлението", заяви Радев. 

Радев попита още:

"Аз на кой премиер да вярвам - на този от предния ден или от вчера? Защото премиерът от предния ден каза, че отдавна е свалил доверието от мен, а управляващите в своите самопризнания казват, че от три години водят война с мен. (по Менда Стоянова, ккоято заяви, че е дава политически импийчмънт на държавния глава преди 3 години - б.р.)

А премиерът от вчера казва, че нищо такова няма..."

 
Бойко Борисов заяви вчера пред министрите си, че "ние не воюваме с никого", докато в същото време от името на парламентарната група на ГЕРБ бе направена декларация, в която се говори за възможнот за процедура по импийчмънт на държавния глава. 
 
 
Президентът разказа, че понякога има чувството, че живее в "държава на абсурда" - защото от началото на мандата му често управляващите не се отзовават на покани от негова страна и получавал откази за участия на министри с различни инициативи, но след като заявил, че сваля доверие - на следващия ден получил писмо от министър-председателя и от министъра на икономиката да участва в среща на държавния глава с чуждестранна делегация - в случая с японския бизнес.
 
"Никога досега навън или пред чужденци не съм казал една лоша дума за България, за българското правителство и няма до направя. Защото такава трябва да е политиката на всички. Но когато говорим за кривици - аз ще си ги казвам. Ако говорим за пропуснати ползи - мога да ви кажа, че отдавна работя в полза на българското правителство - цялата икономическа дипломация, срещи, убеждения на партньори да инвестират в България - аз го правя", заяви още Румен Радев. 

И даде пример, разказвайки как миналото лято е искал на срещата с Владимир Путин и негови министри по време на икономическия форум в Санкт Петербург да има министри и от българска страна. На въпросните разговори Радев твърди, че е настоял за предоговаряне на цената за България на природния газ, а Путин, обръщайки се към директора на "Газпром", е казал да се водят преговори за намаляване на цената. По думите на президента той оттогава настоява правителството да използва този пробив в разговорите. Но това не се случва. 

За Еврозоната

Той нарече твърденията, че зад сваляне на доверието от кабинета можело да стои желание страната да бъде възпрепятствана по пътя й към еврозоната "напълно несъстоятелни" (подобно обвързване на темите дойде от представители на ГЕРБ в последните дни - б.р.). Президентът напомни, че присъединяването на всяка една страна членка на ЕС към Еврозоната в даден момент е ангажимент, записан в Лисабонския договор. И това е начинът "да има пълноценен, интегрират ЕС".

По думите му обаче в България важната тема се измества, а правителството не прави нищо по въпроса. "Там, където се фокусира общественото внимание, е дали ще се повишат цените. Това обаче е изместване на фокуса, въпросът е съвсем друг", заяви Радев.

"Въпросът е достатъчно конкурентноспособна ли е икономиката ни, за да се развива в еврозоната. Очаквам правителството да води разяснителна кампания не дали ще се повишат цените, а по тази тема."

И даде пример с Португалия, базирайки го на разговорите си с президента на страната, която при влизането си в ЕС бележи икономическо развитие, но след присъединяване към еврозоната следва стагнация, от която излиза едва в последните години. Затова въпросът е за подготвеността на държавите и икономиките им за тази крачка, а не в цените, които държавният глава е сигурен, че няма да се повишат драстично. 

За САЩ и съдия Андон Миталов

"Това е решение на Държавния департамент, той си има своите мотиви. Очаквам да има и достатъчно информация, която да предостави. Но това още веднъж показва, че ние можем да се преборим за върховенството на закона и с корупцията само с ефективен и независим български съд, това е изводът".

Това бе отговорът на Румен Радев по темата с наложената забрана да влиза в САЩ на съдията от спецсъда Андон Миталов, обявена от държавния секретар на САЩ Майк Помпео.