Премиерът Бойко Борисов и лидерката на БСП Корнелия Нинова влязоха в сблъсък, макар и задочен, в Брюксел.

И двамата бяха на посещение в евроинституциите на 5 и 6 февруари. Борисов се срещна с председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и с шефа на Европейския съвет Шарл Мишел. Нинова пък се видя с председателя на ЕП Давид Сасоли, заместничката му Клара Добрев, комисаря за утвърждаването на европейския начин на живот Маргаритис Схинас и евродепутати социалисти.

В сряда Нинова обвини българското правителство, че бави два плана, по които страната ни трябва да получи компенсации за справедливия преход от последиците на Зеления пакт. Тя каза също, че освен кмета на Габрово страната ни не е излъчила своите представители в Комитета по регионите.

„От БСП тичат и се изокат“

Борисов отказа коментар вчера с думите:

„Ни най-малко. Не ми е интересно по простата причина, че снощи сме били с Европейската комисия, днес с Европейския съвет, с ръководствата им, да си представим плановете. Те така правят, като знаят, че нещо ще решим.“

Премиерът премина в атака:

„Така беше и с отпадъците. Някъде месец и половина преди това в службите отпочнаха да подготвят операцията по отпадъците. Те понеже имат шпиони – в това отношения БСП са ненадминати – чуят какво правим, тичат и бързо се изокат.

И все едно ние след това под натиск отиваме да го правим.

И вчера може би е разбрала (става дума за Корнелия Нинова – б.р.), че ще имаме вечеря с председателката на Комисията, а закуска с председателя на Съвета, трябва нещо да каже. Кое от всичкото да коментирам?“

Борисов увери, че всичко, което е трябвало да се представи на важните хора в Брюксел „по достатъчно твърд и интелигентен европейски начин“, е направено. Българските ръководители донесли цели папки с цифри, енергиен микс и т.н.

Премиерът също така обвини опозицията, че единствена в България е против влизането ни в чакалнята за еврозоната и че само у нас се води дебат по въпроса.

„Не е вярно, че само у нас има дебат. Даже обратно, у нас нямаше дебат - отговори Нинова. - Един закон беше внесен от Менда Стоянова в последния момент, без никакво обсъждане, без експертиза. И това създаде напрежение в българското общество.“

Точно обратното се случвало в държавите, тръгнали по този път. Позицията на БСП винаги е била влизане в чакалнята на еврозоната без пипане на курса „лев-евро“ и на валутния борд. Българските социалисти обаче не са обсъждали референдум по въпроса.

Корнелия Нинова отхвърли и казаното от Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел часове по-рано, че в следващите 10-15 години трябва да решаваме за въглищните централи:

„Нищо подобно. В предишните 5 години вече трябваше да сме решили този въпрос.“

И отново заговори за националните планове, които според нея останалите страни членки на ЕС в момента представят. За България е важно какво количество енергия ще загуби, как ще бъде компенсирано то в общия енергиен микс. Важно е какво ще работят тези 50 000 души, които ще останат навън, колко ще струва това на страната ни от фондовете, които се предвиждат за компенсация.

Българският парламент не участва във вземането на решения на европейско равнище. Решенията се вземат от правителството, без да бъде търсено съгласие. А България е парламентарна република.

„Ако ние не участваме във вземането сега, след 10 години ще трябва да изпълняваме готови решения. Ако не заявим позиция, ще ни заявят някакви суми и някакви условия“, изтъкна лидерката на социалистите у нас.

Тя отново припомни, че миналата седмица по инициатива на БСП Народното събрание е взело решение да не затваряме българските централи и да се присъединим към платформата „Въглищни райони в преход“.

На срещата с Давид Сасоли, който също е социалист, било постигнато съгласие, че Зеленият пакт не може да бъде осъществен на тежка социална цена.

Всяка страна трябва да бъде чута и да се търсят компромисите, допълни Кристиан Вигенин, който бе заедно с Нинова в Брюксел. Според него обаче нашето правителство не поставя сериозно въпроса за националните интереси на страната ни. Иначе винаги интересите на големите страни ще надделяват над тези на малките като България.

Коалиция с ГЕРБ = смърт за БСП

Клара Добрев, която е от български произход, много се интересувала от процесите у нас. И тя, и Нинова изразили безпокойство от нарушените демократични процеси в България, за ограничаването на журналистиката и цензурата, че избирателният процес не е обективен, че се фалшифицират избори.

„Стихнахме и дотам тя да ни даде един съвет, който изпълняваме вече 4 години, но беше добре да чуем и от нейния, и от европейския опит. Тя ни каза, че „голяма коалиция“ с ГЕРБ е смърт за БСП. И се надява така да продължи и занапред“, сподели Нинова.