На мен лично ми е доста обидно чужда държава да казва кой съдия или кой висш държавен служител е корумпиран.

Това каза пред бТВ тази сутрин съдия Емил Дечев от Съюза на съдиите в България по повод новината, че Андон Миталов от Специализирания наказателен съд е гражданинът, на когото се налага забрана за влизане в САЩ заради корупция.

„Така или иначе това се е случило – ние сме съюзници в НАТО, ако има корупция това влияе на националната ни сигурност. САЩ са преценили, че ние сме застрашени като техен съюзник. Това, че го правят открито, означава, че нямат достатъчно доверие, че ние ще са задействаме, ако не бъде обявено публично“, коментира още съдия Дечев.

Той напомни, че засега изявлението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео не е подкрепено с документи и сериозни доказателства. Също така - че дали някой е корумпиран се решава чрез дело в съда.

"Това безспорно е вид намеса – от една страна не ми харесва, но от друга страна – ние самите, за съжаление, вероятно не сме направили достатъчно да решим нашите проблеми и се стига до това да ни ги посочват", уточни Емил Дечев.

По същото време пред БНТ Боян Магдалинчев - представляващ ВСС, припомни, че на този етап Миталов не е виновен.

"Информацията, която беше изнесена за съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов, е много обща и не става ясно точно за какви корупционни действия е обвинен", коментира Магдалинчев.

Той припомни, че затова вчера Съйдийската колегия към ВСС се е събрала и настоява държавният департамент на САЩ да даде повече яснота по случая. Едва тогава, ако се установи, че има корупционни практики, ще бъде изслушан и самият съдия. Магдалинчев каза още, че до този момент не са се свързвали с Миталов, който е болничен.

"Изненадам съм, че се касае за колега от системата, не съм допускал, изненадани са и самите колеги от Специализирания наказателен съд. Странно е! В информацията на Държавния департамент се говори общо за корупционни действия, не се споменава нито случаят Малинов, нито който и да е друг", каза Магдалинчев.

Магдалинчев допълни, че действията на Миталов са правораздавателни и затова Инспекторатът на ВСС се е произнесъл, че няма как да са обект на проверка.

"Не можем да слушаме някой предварително, без да знаем за какво го слушаме - за корупция, за други действия и т.н.", аргументира се той защо съдията още не е викан.

"Естествено, ще видим резултатите, ще видим всички неща около случая, за да можем да си направим едни изводи за бъдещи действия. Но на този етап е много много рано", каза още Магдалинчев.

Доскорошният зам.шеф на Върховния административен съд и втори път член на ВСС коментира корупцията така:

"В системата са над 4200 магистрати. Добре би било да не се случват тия неща. Но когато се случат - те не са чак толкова изключение и на други места в света. Въпросът е да не се прекрачва разумен праг в някои случаи и въобще: за корупция, за трафик на хора - неща, които са много парливи и болезнени от страна на обществото."