"Не можем да не си зададем въпроса защо едни и същи хора протестират за много и различни теми."

Това каза пред БНТ социалният министър Деница Сачева. Така тя коментира протестите срещу Закона за социални услуги и твърденията, свързани с този закон, че държавата ще отнема деца от техните семейства.

"За много от хората, които протестират, това не е кауза. Очевидно каузата е друга - геополитическа. Кауза за това накъде върви България - дали към Европа или по някакъв друг път.

Има външни намеси. Не мога да обвинявам държави. Виждате кои са и партиите, които застават зад подобни протести. Тези отговори са ясни. Продължава да има хора, които да спекулират, че държавата ще отнема деца", каза още Сачева. 

Тя поясни, че влизането в сила на Закона за социалните услуги е отложено с половин година. Събрани са над 30 мнения и становища на различни организации. Те са обобщени и изпратени в Народното събрание.

Министърът обясни, че са започнали дискусии, на които граждани ще могат да задават въпроси. Сачева каза още, че само в рамките на миналата година над 1700 деца са останали в своите семейства след намеса на социалните.

"Не, държавата не е искала да вземе тези деца, а родителите им са се колебаели и са искали да ги изоставят. Вследствие на подкрепата на социалните работници децата са останали при своите семейства", поясни социалният министър.

Сачева обясни, че държавата се намесва в изключително тежки ситуации, в които действително има застрашен живот и здраве на детето.

"Българският модел за социална политика не разделя детето от семейството. Напротив, винаги се работи с биологичното семейство, винаги се работи с разширеното семейство и едва когато всички варианти са изчерпани, се преминава към други варианти", каза още Сачева.

А в приемното семейство се насърчавала грижата и връзката с биологичните родители.

Сачева коментира и Закона за личната помощ, който също предизвика протестите на майки на деца с увреждания. Те поискаха и нейната оставка.

"Законът за личната помощ се отнася за хора с увреждания, но услугата личен асистент не е само за хора с увреждания", каза Сачева.

В текстовете на закона е записано, че до 30 юни трябва да бъде представена оценка за въздействието му след стартирането му.

"С текстовете от този закон са създадени различни разделения между групи нуждаещи се и в този смисъл трябва да има съответните преработки", поясни Сачева.

Тя коментира и скандалите с грубо отношение в домове за възрастни хора.

"Конкретно със случая в Горско Косово не беше установена недобросъвестност от страна на служителите на дома. Що се отнася до Пловдив - там бяха взети съответните мерки, в момента се води разследване на прокуратурата, бяха уволнени двама души", каза Сачева.

Тази седмица е била проведена среща с всички ръководители на домове за хора в деменция, с кметовете, както и със социални услуги, които предлагат грижи за възрастни. Един от основните проблеми е този с кадрите, тъй като навсякъде има недостиг от квалифициран персонал, особено щом се отнася до медицински сестри и медицински грижи. Сачева обясни, че съществен проблем у нас е липсата на хосписи, защото хората имат по-голямо очакване да получат медицински грижи, отколкото социални услуги. Медицинските кадри, ангажирани в тези домове, са хора над 65 години и това е тенденция, която се отчита постоянно. Причини за това са ниското заплащане и условията на труд.

Сачева обясни още, че очакванията на обществото са да няма никакво допълнително финансиране от страна на близки и роднини и то да бъде покрито изцяло от държавата. Според нея обаче допълнителното материално стимулиране на хората в тези институции също може да бъде доплащано от близките, когато те имат такива възможности.